Ministarski sastanak NATO u Briselu
28/11/2023 12:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 49 |
|

BETA,N1, 28.11.2023. - Situacija na Zapadnom Balkanu i tenzije između Srbije i Kosova biće među temama sastanka ministara spoljnih poslova NATO koji danas počinje u Briselu.U fokusu sastanka biće ruski rat protiv Ukrajine i rat Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

 

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je uoči sastanka da će šefovi diplomatija zemalja članica raspravljati o mogućnosti trajnijeg povećanja broja pripadnika misije KFOR na Kosovu.

 

„Nedavno smo povećali prisustvo na Kosovu slanjem 1.000 dodatnih vojnika. Sada procenjujemo da li to treba da bude trajnije povećanje“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare dan uoči početka dvodnevnog sastanka šefova diplomatija NATO u Briselu.

 

NATO je povećao prisustvo na Kosovu posle sukoba naoružane grupe Srba i kosovskih policajaca 24. septembra u selu Banjska.

 

NATO sada na Kosovu ima 4.500 raspoređenih vojnika.

 

Stoltenberg je rekao da će na sastanku biti reči i o „secesionističkoj i retorici koja izaziva podele“ u Bosni i Hercegovini i „zlonamernim pokušajima da se podstakne neslaganje, uključujući one od Rusije“. O načinima za jačanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu ministri članica NATO razgovaraće zajedno sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, dodao je Stoltenberg.

Prema najavama iz Brisela, ministri će tokom dvodnevnog sastanka ponovo potvrditi svoju podršku odbrani Ukrajine od ruske invazije i razgovarati o pripremama za samit u Vašingtonu u julu 2024. godine na kom će biti obeležena 75. godišnjica NATO, najavljeno je u Briselu.

 U Briselu će se prvi put sastati i ministri Saveta NATO-Ukrajina, tela oformljenog na ;poslednjem samitu kako bi bila unapređena saradnja i koordinacija, ali i kako bi se pomogla priprema Kijeva za članstvo.

 

„Saveznici će nastaviti da podržavaju samoodbranu Ukrajine sve dok Rusija ne zaustavi svoj agresivni rat“, izjavio je pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu Džim Obrajana.


Komentari posetilaca