Ministarstvo kulture Srbije osudilo napad na novinare Radio Goraždevca
15/12/2021 12:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 188 |
|

RTV KIM, 15.12.2021. - Darko Dimitrijević je juče sa kolegom Milićem Petrovićem bio na radnom zadatku u Rugovskoj klisuri, kada se, kako je potvrdio Dimitrijević, ispred njih zaustavilo vozilo iz kojeg je prvo izašla jedna osoba koja im je, na albanskom jeziku, zatražila dokumenta, a potom i druga.

“Pitao je:`Кo ste vi?`. Rekli smo da smo novinari Radio Goraždevca, nakon čega je postao agresivan. Zatim je iz automobila izašao i drugi čovek, koji je stao na nekoliko metara od nas. Osoba u maskirnim pantalonama nam je tražila dokumenta, a ja sam odbio da ih dam. Кolega Milić je prišao i pokazao pres karticu. Imali smo vidljive pres oznake na automobilu i kameru. Pitao sam da li su policija, ali nisam dobio nikakav odgovor. Imao sam osećaj da je muškarac u maskirnim pantalonama bio spreman da me udari. To je trajalo četiri, pet minuta, nakon čega su besno zalupili vrata i otišli”, objasnio je juče Dimitrijević, dodajući da je ovo prvi put da na ovom mestu ovako nešto dožive.

 

Iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije danas navode da su ovakvi postupci maltretiranja novinara, ugrožavanja njihove bezbednosti i ometanja tokom obavljanja radnih dužnosti, samo još jedan u nizu pritisaka na medije na srpskom jeziku na Kosovu, koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima.

 

Takođe ističu da je neophodno utvrditi identitet osoba koje su ometale novinare.

 

„Apelujemo na međunarodne institucije na Kosovu da osude ovakve pojave i ulože dodatan napor da se unapredi zaštita novinara srpskih medija na Kosovu i Metohiji, koji svoj posao obavljaju u konstantnoj atmosferi pritisaka i ugrožavanja“, uputili su apel iz Ministarstva.


Komentari posetilaca