Ministarstvo za zajednice i povratak raspisuje javne pozive
01/02/2023 17:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 304 |
|

Medija centar Čaglavica, 01.02.2023. - Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova, od ponedeljka, 06.febarura otvara sedam javnih poziva u ukupnom iznosu od dva miliona evra za pomoć i podršku građanima, rekao je na konferenciji za novinare ministar Nenad Rašić. Prva dva poziva, prema rečima Rašića, odnose se na izgradnju kuća i renoviranje objekata. Prijava počinje u ponedeljak i trajaće 15 radnih dana.

„Prvi će biti za izgradnju kuća za zajednice i porodice kojima je pomoć neophodna. To će biti po ustaljenom programu, koji već postoji, a to je takozvana stabilizacija zajednice i ovo nema veze sa povratnicima, imamo drugi fond koji se bavi povratnicima. Ovo se odnosi samo na stabilizaciju zajednica u smislu izgradnje kuća. Drugi poziv se odnosi na renoviranje kuća, stanova ili nekih drugih objekata toj istoj grupaciji, koji će takođe početi 06.februara i trajaće do 24.februara“, naveo je Rašić.

Ostalih pet poziva, dodaje Rašić, odnose se na dodelu nameštaja, bele tehnike, električnih uređaja, prehrambenih i higijenskih paketa, kao i dodelu grantova za nevladine organizacije.

„Poslednji poziv je za subvencionisanje projektnih aktivnosti, koje promovišu prava zajednica i njihovih pripadnika. Tu spadaju različiti projekati, mali naravno, čiji će maksimalni iznos biti  do 5 000 evra. U to spadaju različiti projekti za medije, obrazovanje, kulturu, sport“, rekao je Rašić.

Nenad Rašić naglašava da je ministarstvo donelo odluku da se svi raniji zahtevi koji su predati ovom minstarstvu proglase „zastarelima“.

„Različiti zahtevi su bili tu odavno, čak imamo neke iz 2014. i 2015. godine. Poslednje ažuriranje podataka je bilo 2018. godine i kada smo sve to sračunali došlo je do toga da Bog živi nije mogao da se snađe u toj dokumentaciji koja je samo bila šturo nagomilana. Molim sve aplikante i da vi dobro prenesete moje reči. Ovo je od tačke nula. Svi koji apliciraju će biti deo data baze. Mi smo svesti da nećemo moći da ispunimo sva očekivanja, očekujem mnogo prijava. Onima kojima ne budemo napravili kuću ili dali nameštaj biće na listi za ubuduće. Ja znam da nećemo moći da zadovoljimo sve. Imamo dva miliona evra na raspolaganju, ali će ta podrška ubuduće da bude veća“.

Rašić je dodao da će jedan aplikant imati mogućnost da aplicira za dva od postojećih sedam poziva, te pozvao sve koji planiraju da se prijave da poštuju vremenske okvire.

Takođe je napomenuo da je za povratnike obezbeđen budžet od pola miliona evra, ali da je njima potrebno najpre obezbediti ekonomski i društveni razvoj, a onda i socijalno uključenje unutar institucija Kosova.

„Mi ozbiljno radimo na organizovanju, pravljenju strategije, jednog projekta koji će se zvati „Kuća prijateljstva“ i ta kuća bi trebalo da bude kuća srpsko-albanskog prijateljstva. Na taj način želim da vam pokažem da mi predstavnici insitucija smatramo da suživot nema alternativu“, rekao je Rašić, ne želeći da precizira gde će se ta kuća nalaziti.  

Rašić je još jednom ponovio da je budžet Ministarstva za zajednice i povratak 4,2 miliona evra za ovu godinu, što je ujedno i najmanji budžet ministarstva u Vladi Kosova.

 


Komentari posetilaca