Misija studenata uspela - oko 500 knjiga Srpskom kulturnom centru u Prištini
22/05/2019 13:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 619 |
|

Alternativa, 22.05.2019. - Humanitarna akcija studenata za obnovu biblioteke Srpskog kulturnog centra (SKC) u Prištini privodi se kraju. Misija uspela – oko pet stotina doniranih knjiga i prikupljenih stotinu evra! Akcija je trajala gotovo tri meseca, a završila se prodajom limunade u centru Kosovske Mitrovice.

Kišovito i pomalo prohladno vreme nije obeshrabrilo mlade humanitarce u njihovoj nameri da, početkom ove nedelje, upoznaju građane sa akcijom koju sprovode, te prikupe dobrovoljni prilog koji su Mitrovčani bili voljni da doniraju.

Od prodaje limunade prikupljeno je oko 3.000 dinara. Zadovoljni su i isto vreme  iskreni – očekivali su veći odziv, kažu.

„Aktivnost je protekla dobro. Međutim, zbog lošeg vremena nije bio toliki odziv koliko smo očekivali,“ kaže Marija Mitić jedna od sedmoro studenata na katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta koji su pokrenuli akciju na inicijativu profesorice Biljane Jaredić.

„Ljudi su se, ipak, zaustavljali ispred štanda, raspitivali o humanitarnoj akciji, te davali dobrovoljni prilog,“ dodaje.

Ulična akcija privukla je pažnju, pre svega, mlađim Mitrovčanima, pretežno osnovcima, a kasnije i, navodi Marija, našim malo starijim sugrađanima.

Iznos od 3.000 dinara i više je nego pristojan, ako uzmemo u obzir činjenica da su vredni studenti, pored toga što su prikupljali primerke knjiga, sakupljali i novac tokom različitih aktivnosti koje su sprovodili – i prikupili oko stotinu evra.

„Dogovorićemo se na šta će taj novac biti utrošen – za kupovinu knjiga ili polica,“ kaže Marija.

Tačan datum primopredaje knjiga i novca još uvek ne znaju, jer bi, objašnjava, trebalo da prvo stupe u kontakt sa predstavnicima Srpskog kulturnog centra, te da se dogovore kada je moguće izvršiti primopredaju.

Za kraj uspešne misije i poruka zahvalnosti.

„Hvala svima koji su podržali našu akciju. Pre svega, građanima koju su se odazvali, Univerzitetskoj biblioteci, Studentskom parlamentu Filozofskog fakulteta, zaposlenima u SKC-u koji nas podržavaju, upravniku doma i svima ostalima koji su dali svoj doprinos našoj akciji,” kaže Marija.

Ipak, hvala bi, možda, trebalo uputiti upravo ovim vrednim, mladim ljudima – Mariji i njenim kolegama – dokazali su da nas humanost nije napustila.

Ugledajmo se na njih!

 


Komentari posetilaca