MKCK: Za 17 meseci rešena sudbina samo 46 nestalih na Kosovu
01/06/2013 10:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 773 |
|

U poslednjih 17 meseci rasvetljena je sudbina samo 46 nestalih osoba na Kosovu, konstatovano je u Prištini na sastanku radne grupe za nestale, kojem su predsedavali predstavnici Međunarodog Crvenog krsta. 
 
- Imajući u vidu da je samo 46 slučajeva razrešeno u proteklih 17 meseci, a da stotine porodica i 14 godina kasnije nemaju odgovore na to šta se desilo njihovim najbližima i gde se oni nalaze, za bilo kakav napredak presudni su konkretni koraci, izjavila je predsedavajuća radne grupe Lina Milner. 
 
Prema njenim rečima, krajnje je vreme da vlasti istupe s novim informacijama, koje su apsolutno neophodne za napredak u procesu traženja nestalih. 
 
MKCK je danas takođe izdao i peto izdanje Knjige nestalih sa imenima 1.754 osobe koje su njihove porodice prijavile kao nestale. 
 
Knjiga treba da posluži u procesu traženja i kao podsetnik da već 14 godina porodice više od 1.700 osoba različitog etničkog porekla i dalje žive u neizvesnosti. 
 
- MKCK koristi ovu priliku da apeluje na javnost, na vlasti i sve koji mogu imati informacije o tome šta se desilo sa nestalim da te informacije podele,  rekla je Milnerova. 
 
Prošle godine predstavnici vlasti Beograda i Prištine nastavili su u radnoj grupi napore da rasvetle sudbinu nestalih time što su proveravali dostupne informacije i sproveli terenske aktivnosti na potencijalnim grobnim lokacijama kao što su Rudnica/Raška i Košare. 
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca