Molitveni doručak u Prištini
27/05/2013 16:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 746 |
|

U okviru “Nedelje tolerancije” u subotu je u Prištini održan 10. regionalni “Nacionalni molitveni doručak”, na kome su učestvovali predstavnici država Balkana, Evropske unije, Azije, kao i Sjedinjenih Američkih Država.
Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, obraćajući se prisutnima, poručio je da je postignuti sporazum između Prištine i Beograda potvrda ispravnosti politike pomirenja i suživota na Kosovu. On je istakao da je pre osam godina, kada je osnivana SLS, nije bilo lako zastupati politiku pomirenja i suživota na Kosovu.
- Sada, posle osam godina, najbolja moguća poruka ispravnosti i istrajnosti takve politike jeste postignuti dogovor izmeđuu Prištine i Beograda - rekao je Petrović.
Molitveni doručak je organizovalo dvadeset poslanika kosovske skupštine, a sa njega su proizašli pozivi za „mir, pomirenje i toleranciju“. 
Kongresmen Bob Mekeven rekao je da svrha tih molitvi nije ni ekonomska, ni politička, već duhovni čin koji dokazuje da duh Božji donosi slobodu. Njegov kolega Robert Aldehort iz Vašingtona kazao da se republikanaci i demokrate sastaju zajedno svake nedelje razgovaraju i mole se, čak i kada se ne slažu o politici. 
Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je kazala je da je Kosovo model koji pokazuje „kako funkcioniše jedna multietnička zemlja“ i „konkretan primer kako je različitost vrednost jednog društva“.
- Građani Kosova različitih nacionalnih, verskih, kulturnih i jezičkih pripadnosti, čine divan mozaik i pokazuju da bez obzira koliko se razlikuju možemo biti, svako u nastojanju da se očuva, neguje i promoviše svoj identitet, svi smo vrlo jedinstveni u našoj ljubavi prema našoj zemlji. Što su naprednija prava različitih zajednica u jednoj zemlji, toliko će jača biti ta zemlja, kazala je ona. Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, „otvorio put za rešavanje gotovo stogodišnjeg sukoba“. 
Autor: Nora Bezera 
 
 

Komentari posetilaca