Mreža za ljudska prava: Prijava protiv Klan Kosova kršenje slobode izražavanja
16/06/2023 16:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 146 |
|

Kim, 16.06.2023. - Nedavnu odluku Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine (MINT), odnosno Agencije za registraciju biznisa Kosova (ARBK) o oduzimanju poslovne dozvole trgovačkoj kompaniji „Klan Kosova“ DOO, u čijem sastavu je i televizija Klan Kosova, osudile su organizacije članice Mreže za ljudska prava (HRN) na Kosovu.

MINT je 14. juna saopštio da je Kosovskoj policiji, Odeljenju za teška krivična dela, podneo krivičnu prijavu protiv Klan Kosova i drugih službenika Agencije za registraciju biznisa zbog sumnje na zloupotrebu službene dužnosti, kao i zloupotrebu privrednih ovlašćenja.

"HRN ovu odluku smatra direktnim kršenjem slobode izražavanja i medija. Kosovo je demokratska država sa Ustavom koji garantuje ljudska prava i slobode, uključujući slobodu izražavanja i slobodne medije. Oduzimanje licence kompaniji ’Klan Kosova’ bez odgovarajućeg postupka pred sudom i na osnovu pravno neutemeljenih sumnji stvara opasan antidemokratski presedan i potiskuje osnovna prava kao što je sloboda izražavanja", saopšteno je medijima u ime Mreže za ljudska prava.

"Odluka da MINT oduzme licencu kompaniji ’Klan Kosova’ liči na pokušaj kontrole medija i ograničavanja slobode govora. Veoma smo zabrinuti zbog poruke koju ona prenosi, ne samo Klanu Kosova, već i svim drugim medijima na Kosovu. Slobodni i nezavisni mediji svoj posao moraju obavljati etički i profesionalno. Nijedna odluka vlade nema nadležnost ili zakonsko ovlašćenje da se meša u ovaj suštinski proces za funkcionisanje demokratskog društva", dodaje se u saopštenju.

"Ni na koji način ne možemo dozvoliti stvaranje ovakvih zastrašujućih i pretećih presedana u pogledu slobode izražavanja i slobode medija. Pozivamo premijera Kurtija da odmah poništi odluku MINT-a i preduzme hitne mere protiv ministarke Rozete Hajdari zbog ovih neprihvatljivih postupaka prema veoma fundamentalnim demokratskim vrednostima", zaključeno je u saopštenju koje su potpisali predstavnici: Inicijative mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR KS), Udruženja paraplegičara i paralizovane dece Kosova (HANDIKOS), Centra za ravnopravnost i slobodu (CEL Kosova), Kosovskog pravnog instituta (KLI), Kosovskog centra za rodne studije (KGSC), Nove društvene inicijative (NSI), ta NVO Glas Roma, Aškalija i Egipćana (VoRAE).

 

 

 


Komentari posetilaca