M.Trajković: Srbija nema strategiju za Kosovo
31/03/2014 17:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1292 |
|


 

Čaglavica, 31.03.2014. - Glavni problem prisustva i delovanje države Srbije na Kosovu, kako u prethodnim istorijskim razdobljima, tako i danas je nedostatak strategije za Kosovo i Metohiju, rekao je u emisiji Slobodno srpski predsednik Srpskog pokreta otpora (SPOT) Momčilo Trajković.

 "Kako koja vlast dođe, ona ima svoju ideju. Nema nacionalnog jedinstva oko ključnih pitanja. To su samo partijske, a ne nacionalne i državne strategije. Tu nam nisu krivi ni Albanci, niti Međunarodna zajednica. Najodgovorniji smo mi", rekao je lider SPOT-a i optužio vlast u Beogradu da ni u prošlosti, ni danas, nije imala odgovor na albansko pitanje na Kosovu.

Reakcije srpske vlasti nisu bile dovoljne ili su bile pogrešne, jer, kako kaže, Milošević je radio naopako, a Demokratska opozicija Srbije, neposredno nakon petooktobarskih promena, gotovo ništa da bi se rešio kosovski čvor.

"Mi smo na taj način samo duvali u vetar albanskom separatističkom pokretu", smatra Trajković.

Najavljujući svoj povratak u politiku, predsednik Srpskog pokreta otpora ocenio je kao veoma pozitivnu saradnju predstavnika Građanske inicijative Srpska I Samostalne liberalne stranke, jer se na taj način jača srpska zajednica na Kosovu.

Od novog mandatara srpske Vlade Aleksandra Vučića očekuje da kad preuzme dužnost još bolje razume probleme Srba sa Kosova i Metohije i pomogne im u ujedinjavanju.

 "Neka Srbija vodi stratešku politiku prema Kosovu i Metohiji, a nas ovde mora da osposobi da u što većoj meri vodimo samostalnu politiku koja će biti u korist srpskih interesa", zaključio je Trajković. 


Komentari posetilaca