MUP: Sem pojedinih vozača, sva lica koja uđu na Kosovo biće poslata u karantin
21/03/2020 17:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 883 |
|

Čaglavica, 21.03.2020. - Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svećla doneo je danas odluku  „da sva lica koja uđu na Kosovo preko graničnih prelaza, će nakon što budu podvrgnuta lekarskoj kontroli, biti poslata u karantin koji je ustanovljen odlukom Vlade“.

 

Navodi se i da kosovski i strani vozači teretnih vozila, angažovani u transportu robe, a za koje se po obavljenoj medicinskoj kontroli ne bude sumnjalo da su zaraženi  virusom COVID-19, sa istima se postupa shodno Uputstvu br. 107 od 16.03.2020. godine izdatom od strane Ministra Unutrasnjih poslova i javne administracije.

 

Iako se u odluci navodi da ona stupa na snagu danas 21.03.2020. godine,  pojedini mediji na Kosovu i u Beogradu objavili su juče vest da vlasti u Prištini sa administrativnog prelaza Jarinje „teraju putnike u Prištinu u karantin”.

Udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije na Kosovu objavilo je danas pre podne apel novinarima i medijima da profesionalno izveštavaju o svim problemima u vezi sa epidemojom korona virusa ( Kovid19 )

“Netačne i nepotvrđene informacije da vlasti u Prištini sa administrativnog prelaza Jarinje „teraju putnike u Prištinu u karantin“ izazvale su strah i paniku zbog koje je juče veliki broj lekara, koji iz centralne Srbije putuju na Kosovo, nije došao na posao u svoje zdravstvene ustanove.

 

Iako niko nije potvrdio tačnost te informacije medicinski radnici se nisu usudili da pređu administrativni prelaz, pa se jedan deo njih vratio nazad, dok su drugi ostali da čekaju, pa su nešto kasnije ušli na teritoriju Kosova i stigli do svojih radnih mesta.

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u Gračanici i na centralnom Kosovu na ovom području juče je bio prisutan mali broj lekara, što može ugroziti zdravlje ljudi i povećati nesigurnost stanovništva.

 

Zbog novonastale situacije sa epidemijom virusa mole se kolege da koriste samo proverene, zvanične izvore i uzimaju izjave od stručnih osoba koje su direktno zadužene za zdravlje građana, ali i kad je reč o drugim događajima.

 

UNS i UNS na Kosovu ističu i da se na društvenim mrežama objavljuju lažne informacije, od lečenja opakog virusa do zaprašivanja iz aviona određenih oblasti i gradova na Kosovu. Opasnost u kojoj smo se našli zahtevaju da se kolege pridržavaju najviših etičkih i profesionalnih standarda i izveštavanje u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom.

UNS i UNS na Kosovu ponovo pozivaju političare i nadležne organe da daju potpune informacije o slučajevima zaraženih Kovidom 19 i posebno apeluju na upravu KBC Priština, Dom zdravlja Gračanica, Opštinu Priština (u Gračanici) i Opštinu Gračanica da organizuju redovne konferencije za štampu radi zaustavljanja glasina i pružanja tačnih informacija”, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije na Kosovu. .

 

 


Komentari posetilaca