Muški frizerski salon “Laki”
21/07/2021 14:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1187 |
|


Medija centar, 20.07.2021. - Ako ste kreativni, motivisani i spremni da naučite jedno od najkreativnijih zanimanja današnjice I postanete frizer ili frizerka, treba da znate da to preko noći nije moguće. Svoje iskustvo prenosi nam jedan od najpoznatijih frizera na centralnom Kosovu u srpskim sredinama Milutin Tomić.

Muški frizerski salon “Laki” vlasnika Milutina Tomića koji se nalazi u Gračanici dobar je primer malog privatnog biznisa. Sa radom je počeo pre dvadeset i dve godine.

“Počeo sam sa jednim starim frizerom iz Čaglavice, Marković Gruja, on je radio u Prištini. Sa njim sam radio jedno godinu dana nakon čega sam krenuo sam i kao što vidite tu sam”, rekao je Milutin Tomić.

Prema Milutinovim rečima da bi ovakav biznis bio uspešan, pored materijalnih sredstava, potrebni su i velika ljubav i posvećenost.

“Ja sam zavoleo od malena ovaj zanat. Frizerski posao je jako interesantan. Volim da radim ovaj posao i smatram da je to dobro i za mlađe koji se opredele da to rade”, rekao je Milutin Tomić.  

U ovom frizerskom salonu uvek je puno. Dolaze deca, mladi, stari, pa čak i stranci.

“Ja imam i mlađu kategoriju i starije mušterije, dolaze i neki stranci, dolaze i naše komšije Albanaci. Imamo svestrane mušterije, tako da svi koji vole dolaze. Oni su zadovoljni, ja sa njima isto”, rekao je Milutin Tomić.  

Milutin zbog obima posla trenutno ima zaposlenog samo jednog radnika i to svog brata.

“To je moj rođeni brat. Njega sam pre 10 godina naučio. Shvatio je dobro zanat, lepo mu ide od ruke. Pomaže mi. Tako da je i meni i njemu dobro. Jednostavno tim smo, radimo. Kad sam ja negde odutan on pokušava da me zameni”, rekao je Milutin Tomić.  

Prema njegovim rečima mladi jesu zainteresovani da nauče ovaj zanat.

“Primećuje se da sve češće mladi pokušavaju da nauče ovaj zanat jer je jako interesantan posao. I u svetu se primećuje da su frizeri jako zanimljivi kao ljudi i naša profesija”, rekao je Milutin Tomić.  

Iako na centralnom Kosovu postoji škola za frizere mladi nakon njenog završetka nemaju velike mogućnosti za praktični rad.

“Bilo je kod mene zainteresovanih učenika. Pitali su me pojedinci da to rade, ali sistem je takav da ne možeš ti danas da primiš nekoga a da ga ne prijaviš inspekciji. Onda se tu dovodi u situaciju da ne možeš svakog da primiš jer treba imati pokriće, trebate plaćati osiguranje tom radniku, a praktična nastava ne može za mesec dana da se odradi. Tu dođemo u nekom problemu i ne mogu svakog da primim”, rekao je Milutin Tomić.  

Za sticanje najosnovnijeg praktičnog znanja neophodno je kako nam je Milutin Tomić rekao minimum šest meseci.

“Ako imate talenta i ako prepoznajete ovaj posao može od prilike za šest meseci da se nešto shvati. Ne možeš ti odjedanput da postaneš pravi frizer, treba mali period da se to uči, postepeno to ide. Kao što sam rekao da bi nešto naučio oko godinu dana, da bi mogao sam da krene”, rekao je Milutin Tomić.  

Na pitanje koliko je u današnje vreme zanat bitan Milutin kaže:

“Jednostavno sa zanatom nikad ne gubite, samo treba da radi čovek koji se opredeli za bilo koji zanat, a u našem poslu – frizerskom se puno napreduje, ne sme čovek da dozvoli da izgubi posao ili te mušterije koje je stekao”, rekao je Milutin Tomić.  

Pored pribora za rad sve što je jednom početniku nepohodno je i dobra obuka kako bi shvatio sa čime se sve može susresti u svom radu.


Komentari posetilaca