Na Gazimestanu obeležen Vidovdan bez predstavnika vlasti u Beogradu
29/06/2019 14:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 625 |
|

Glas Amerike, 29.06.2019. - Danas se navršava 630 godina od Kosovskog boja i 30 godina od govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu. Obeležavanje Vidovdana na Kosovu danas je proteklo bez ikakvih incidenata. I ove godine na Kosovo nije došao srpski Patrijarh, a na Grazimestanu nije bilo ni predstavnika vlasti u Beogradu.

Parastos poginulima u Boju na Kosovu služili su na Gazimestanu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i još petorica episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Prisutnima kojih je bilo nešto više od hiljadu obratio se umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

,,Dolazimo ovde i dolazićemo, jer imamo vere u vaskrsenje. Defetisti su koji govore da se nećemo boriti za Kosovo. To su ljudi koji su gubitnici, koji su kukavice, makar bili i predsednici države“, rekao je episkop Atansije.

Danas se navršava i 30 godina godina od čuvenog govora Slobodana Miloševića na Gazimestanu koji je tada rekao da je Srbija pred bitkama i u bitkama, da one nisu oružane, "mada ni takve još uvek nisu isključene".

I pored toga što se za vreme Miloševićeve vladavine rat i desio i što je Kosovo ostalo bez više od 200 000 Srba i dalje postoje oni koji smatraju da je Milošević pobednik

,,Ja smatram da je Slobodan Milošević oslobodio Kosovo i treba Rezolucija 1244 da se poštuje, da smo svi jedinstveni i da svi i Srbi i Crnogorci i Albanci zajedno da živimo bez tragedije, bez ičega’’, rekla je za Glas Amerike Rada Radonjić koja je na Gazimestan došla iz Crne Gore.

Na Gazimestanu opozicija i desničarske organizacije

Parastosu nije prisustvovao niko od predstavnika vlasti u Beogradu. Međutim među okupljenima bilo je članova Saveza za Srbiju, kao i predstavnika pokreta ,,Obraz’’ koji su nosili transparent ,,Nema predaje, nema podele’’.

,,Obaveza je svakog Srbina da danas dođe ovde i poruči vlastima u Srbiji da nema nikakvog razgraničenja na prostoru Kosova i Metohije. Ovde je razgraničenje napravljeno tada kada su kosovski junaci dali svoje živote“, smatra predsednik Pokreta “Otadžbina” i član Saveza za Srbiju Slaviša Ristić.

Prethodno je u manastiru Gračanica održana liturgija, nakon koje je majkama sa cetvoro i više dece tradicionalno uručeno ordenje “Majka devet Jugovica”.

Obeležavanje Vidovdana proteklo je bez incidenata

 


Komentari posetilaca