Na Kosovu 86 obolelih od koronavirusa - izlečena jedna osoba
27/03/2020 16:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 423 |
|

 

Glas amerike – 27.03.2020. - Broj obolelih od koronavirusa na Kosovu porastao je na 86, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. Ta ustanova je istovremeno objavila da je jedna osoba izlečena od virusa.

 

Trideset četiri pacijenta trenutno se leči na Klinici za zarazne bolesti u Prištini - od kojih je njih dvadeset šest u stabilnom stanju, dok je osam osoba na respiratorima, saopštilo je kosovsko Ministarstvo zdravlja. Među zaraženima, kako navodi to ministarstvo, je i jedna medicinska sestra koja je bila u bliskom kontaktu sa pacijentima hospitalizovanim na toj klinici.

Arben Vitia, ministar zdravlja u tehničkoj vladi, rekao je da se priprema više od 1.000 kreveta za obolele od koronavirusa, ali je istako da se nada da za tim neće biti potrebe.

U međuvremenu, predsednik Kosova Hašim Tači obišao je Studentski dom u Prištini koji je pretvoren u karantin za građane koji su doputovali iz inostranstva i koji se zbog toga nalaze u izolaciji.

„Studentski dom je postao karantin za pridošle iz drugih zemalja zbog dobrobiti onih koji se vraćaju, zbog dobrobiti njihovih porodica i zbog dobrobiti čitavog našeg društva. Naravno da uvek treba da budemo disciplinovaniji. Nadležni iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje, ali i oni iz Centra za porodičnu medicinu ovde rade veoma dobar posao“, rekao je Tači.

Tači je poručio da je zbog pandemije koronavirusa potrebno da građani ostanu u svojim kućama da bi se sprečilo, kako je kazao, najveće zlo.

Predsednik Kosova je razgovarao i sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filipom Kosnetom. Tači i Kosnet su kako je navedeno u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova izrazili visoko poštovanje konstantnim naporima institucija Kosova u borbi protiv koronavirusa.

Oni su kako se navodi razgovarali i o sednici Skupštine Kosova na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija. Saopšteno je da su se složili da dalje procedure za formiranje nove Vlade treba u potpunosti da se zasnivaju na Ustavu Kosova.

 

 


Komentari posetilaca