Na Kosovu nema opasnosti od poplava
13/05/2019 14:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 605 |
|

RTV KIM, 13.05.2019. - Repubički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će u toku ove nedelje u većem delu Srbije pasti velika količina padavina. Meteorolog iz Prištine Sulj Tahirsuljaj kaže da na Kosovu neće biti padavina velikog inteziteta. Meštani ipak u strahu od poplava.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda na Kosovu je narandžasti meteoalarm, što znači da su najvljene vremenske prilike opasne, a njihov intezitet može, kako se objašnjava, prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasan po ljude i životinje.

Sa druge strane, meteorolog iz Prištine Sulj Tahirsuljaj kaže za RTV Kim da će tokom ove nedelje biti padavina, ali ne velikog inteziteta.

„Čitav region je pod uticajem niskog vazdušnog pritiska, tako da će tokom ove nedelje biti padavina, ali ne velikog inteziteta, te padavine su naizmenične. Očekuje nas promenjivo vreme, sunčano i opet padavine. To je situacija koja je normalna u ovom mesecu, minimalna teperatura će se kretati od 5 do 7 stepeni, a maksimala od 15 do 18 stepeni. Vetar će duvatai sa juga i jugozapada, a kraj nedelje sa severa i severoistoka“, kazao je Tahirsuljaj.

Tahirsuljaj napominje da su ovakvi vremenski usovi karakteristični za ovo doba godine.

„Ovo je normalna situacija, nije bilo dovoljno padavina za popunjavanje jezera za snabdevanje stanovništva vodom, a i uslovi zemljišta nisu bili pogodni za razvitak semena u toku jeseni i proleća. Do poplava može doći jedino na onim mestima gde su oštećena rečna korita. Ova kiša će trajati do četvrtka, najkasnije do petka ujutru, tako da nas sledeće nedelje očekuje toplije vreme sa maksimalnom tempraturom do 23 stepena“.

U selima na teritoriji opštine Gračanica svaka veća kiša poplavi veliki broj domaćinstava i poljoprivrednog zemljišta, tako da su meštani u strahu pri svakoj najavi većih količina padavina.

Živorad Ničić živi u Lepini, u neposrednoj bizini reke Sitnice, kaže da ga kišno vreme, iako pogoduje usevima, ne raduje puno.

„Kada su velike padavine strahujemo, jer smo ranijih godina imali neprijatna iskustva. Pre četiri godine smo poplavili i imali ogromnu materijalnu štetu koju nam do sada niko nije nadoknadio. Pomoćne zgrade su mi bile pod vodom, utopila su mi se prasići i kokoške. Sve se izdešavalo u toku noći, iznenada“, rekao nam je Živorad Ničić.

Ničić kaže da su iz Opštine Gračanica prošle godine prokopali kanal pored njegove kuće i da je situacija sada malo bolja. On smatra da bi se problem trajno rešio kada bi se iskopao kanal koji bi bio povezan sa rekom.

Direktor Odeljenja javnih službi pri Opštini Gračanica Vladica Trajković kaže da za sada nema opasnosti od poplava, da su dežurne ekipe na terenu i spremne da reaguju ukoliko bude ikakvih problema.

„Ekipe javnih službi su već u ranim jutarnjim satima krenule u obilazak terena kako bi izvršili proveru stanja tamo gde smo ranije imali probleme. Ja sam proveravao nekoliko sajtova o količini padavina i nadam se da na našoj teritoriji neće biti takvih padavina kao u drugim zemljama. Ekipe javnih službi su spremne da deluju, kontrolišemo sve tačke. Tamo gde bude trebalo da se interveniše intrevenisaćemo u toku dana, da pojačamo bankine i raščistimo pojedine delove“, kazao je Trajković.

Trajković objašnjava da su poplave zapravo posledice ljudskog nemara i nesavsenog odlaganje smeća koje kasnije završava u rečnim koritima i prouzrokuje izlivanje reka.

 

 


Komentari posetilaca