Na Kosovu obeležen „Nacionalni dan nestalih“
26/04/2022 15:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 758 |
|


Medija centar Čaglavica, 26.04.2022. - Povodom obeležavanja “Nacionalnog dana nestalih” predstavnici Resursnog centra i Komisije Vlade Kosova za nestala lica položili su cveće na spomen obeležje posvećeno nestalim licima koje se nalazi u dvorištu Skupštine Kosova. Koordinator Resursnog centra za nestala lica u Prištini Bajram Ćerkinaj uputio je kritike na račun kosovskih i međunarodnih institucija rekavši da se sudbina nestalih ne tretira kao prioritet.

“Prvo da  rade ono što nisu radili a to je da  traže od međunarodne zajednice da pomogne da se rasvetli sudbina nestalih lica, koje i dan danas tražimo. Mi ne možemo da ih nađemo. Ko može da ih nađe? Ako vi (institucije) ne možete da ih nađete uslovite međunarodnu zajednicu da vam pomognu, zato su oni valjda tu. Drugo, otkrijte gde su grobnice i počnite da radite“, rekao je Ćerkinaj.

Drugi koordinator Resursnog centra za nestala lica Negovan Mavrić naveo  je da pitanje nestalih treba bude prioritet i za Prištinu i Beograd. 

„Mi danas ovde pokazujemo da smo zajedno u ovoj borbi, hoćemo svima da pokažemo i da pošaljemo poruku da ovaj naš problem, naša bol koju mi nosimo, tačnije porodice kidnapovanih i nestalih, da se što pre reši i da ovo naše pitanje i u Briselu, a i svuda bude broj jedan, jer tragati za nestalima nije tragati za bilo čim već su to ljudska bića“, rekao je Mavrić.

Predsednik Vladine komisije za nestala lica na Kosovu Andin Hoti pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na Srbiju kako bi dala informacije o nestalim licima.

“Naš prvi zahtev je uslovljavanje Srbiji. „Naš drugi zahtev je bila garancija Evropske unije da ima rok kada je Srbija obavezna da dostavi podatke o nestalim licima, a treći zahtev je da se otvore svi tajni dokumenti Srbije, tokom rata na Kosovu“, rekao je Hoti.

Na Kosovu se traga za još 1.619 osoba.

 

 


Komentari posetilaca