Na ovogodišnjem Grafestu 36 ostvarenja u takmičarskom programu
30/11/2023 13:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 133 |
|

Kim, 30.11.2023. - Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“, održaće se od 04. do 06. decembra u Gračanici.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Muzika života“. U okviru revijalnog programa, biće prikazana tri filma – YU Grupa „Trenutak sna“ Darka Lungulova, „Girl gang“ Suzane Regine Meures i „Treći“ Кarima Кasema.

Kako je saopšteno iz Doma kulture, festival će otvoriti film Darka Lungulova „Trenutak sna“, a autor će biti na otvaranju.

„Film Darka Lungulova “YU grupa – trenutak sna” (2023), koji prati život i rad jedne porodice, muzičke grupe, ali i jednu epohu jugoslovenskog zlatnog doba umetnosti, progovara o tome da život može biti muzika, uvek i u svakom segmentu, čak i onda kada nikome do muzike nije stalo. Muzika je ta koja spaja socijalne i estetske kategorije, prevladava nesporazume i briše međugeneracijske razlike. Muzika čini most između onog što označava vrednosno i onog ideološkog, gotovo identitetskog određenja života”, ističe Žarko Milenković selektor revijalnog dela Grafesta.

Svi revijalni filmovi biće prikazivani u večernjem terminu:

YU Grupa „Trenutak sna“ Darka Lungulova – 04. decembra u 20 časova,

„Girl gang“ Regine Meures – 05. decembra u 21 čas,

„Treći“ Кarima Кasema – 06. decembra u 20 časova.

Ostvarenja 36 autora u konkurenciji za nagradu

Na konkurs za takmičarski deo programa prijavilo se ukupno 36 autora i ostvarenja, mahom televizijskih formi, dok je selekciju prošlo njih 17 i oni će biti prikazani u tri bloka tokom tri festivalska dana.

Nevena Matović, selektorka festivala ističe da je većina odabranih filmova nastala je ove ili u poslednje tri godine.

“Ove sam godine imala sam utisak da mi, u formi primerenoj današnjem vremenu, stižu pisma čuvara. Stvarnost nam je takva da vode čuvari uspomena, koji će makar nacrtati kuću i okućnicu, da zaborav ne pobedi. Prazne ulice i putevi kojima prođe tek po neki automobil, urušene kuće i napuštena domaćinstva, ništavne su u odnosu na manastirske porte gde se oko korpe pune uskršnjih jaja ili u kolu, tiskaju deca, kao pčele u košnici. Voljna da nauče i probaju. Čuju i poslušaju da bi sačuvali. Čuvari poručuju i da je teško, ali i da se može, jer vera i nada idu zajedno“, navodi selktorka.

Blokovi takmičarskog programa biće prikazani po sledećoj satnici: Blok 1, 04. 12. od 13 časova; Blok 2, 05. 12. od 13 časova i Blok 3, 06. 12. od 12 časova.

Pobednike će odlučiti žiri u sastavu: Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Igor Stanojević.

Prikazivanje i u Gračanici i u Mitrovici

Filmovi koji će biti prikazani u revijalnom delu programa u Gračanici, svoje prikazivanje imaće i Кosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ 05. decembra 2023. godine po sledećim terminima:

„Girl gang“ Regine Meures – 19 časova,

YU Grupa „Trenutak sna“ Darka Lungulova – 21 čas,

„Treći“ Кarima Кasema – 22.45.

Festival organizuje Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva za kulturu i Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.


Komentari posetilaca