Najperspektivnija zanimanja na Kosovu
06/06/2022 11:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 333 |
|

RTV KIM, Ekonomia online, 06.06.2022. - Tokom poslednjih godinu dana na kosovskom tržištu rada je bilo više tražilaca posla nego novih radnih mesta. Šanse za brzo zapošljavanje u takvim prilikama evidentno određuje struka, a najviše ih imaju mašinci, elektrotehničari i programeri.

Prema podacima lokalnog Zavoda za zapošljavanje, na Kosovu se svake godine otvori oko 10 hiljada novih radnih mesta, a na tržištu rada se pojavi između 14 i 15 hiljada novih radnika, prenosi Ekonomija onlajn.

Špetim Kaludra iz kososkog Zavoda za zapošljavanje savetuje mladima da ne studiraju društvene nauke, jer postoji puno potreba na tržištu rada za stručnjacima iz tih oblasti.

"Imamo nedostatak mašinskih i elektronskih inženjera, elektronika se razvija. Stoga bi bilo dobro da elektrotehničke nauke budu orijentacija mladima kako bi bili uspešniji na tržištu rada. Postoje mnoge profesije poput programera i dizajnera koje su veoma tražene, a izvođači mogu čak i fizički ostati na Kosovu, a virtuelno obavljati posao u drugim zemljama", rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Početna plata u tehnološkom sektoru na Kosovu se kreće od 500 do 1.000 evra, u zavisnosti od specijalizacije.

Iako ne postoje precizni podaci o broju otvorenih pozicija u oblasti informacionih tehnologija na Kosovu, poznavaoci prilika smatraju da sektor ubrzano raste, ali da u isto vreme postoji manjak kadrova.

U kosovskom Zavodu za zapošljavanje su istakli da su tokom prošle godine raspisali na stotine konkursa u ovoj oblasti, ali je nije bilo dovoljno kadidata koji su ispunjavali tražene uslove.

 

 


Komentari posetilaca