Nakon izlivanja reka u Kuzminu, kuće Roma uništene
24/11/2022 15:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 324 |
|

RTV KIM, 24.11.2022. - Reke Drenica i Sitnica koje su se izlile u selu Kuzmin nedaleko od Kosova Polja poplavile su 13 domaćinstava, šest srpskih i sedam romskih. Voda se povukla, a domovi porodica Gaši i Konđelji gotovo da su u potpunosti uništeni. Predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje, Aleksandar Trajković, kazao je za RTV Kim da će narednih dana biti formirana komisija koja će utvrditi pričinjenu materijalnu štetu.

Voda je prodrla u ova dva domaćinstva u ponedeljak ujutru i uništila hranu, nameštaj i lične stvari.

„Do prozora nam je ušla voda, nemamo gde da legnemo. Živim sa ženom, sinom, snajkom i četiri unučeta. Sin i snajka su sa decom u Kosovu Polju kod prijatelja“, kazao je Nedžmedin Konđelji.

„Svi su spavali, samo smo ja i žena bili budni. Kada smo videli da dolazi voda, izveo sam majku, sestru i decu na put. Kada smo došli sutra ujutru, nismo mogli da uđemo u kuću“, rekao je Baškim Gaši za Kim.

Nivo vode u ovim kućama bio je viši od pola metra.

„Poplavljeni su kreveti, moramo da bacimo sve. Nadam se da će nam pomoći neko. Moja porodica je sad kod ujaka u tuđoj kući, moraćemo da nađemo neki stan. Ovde živimo već šest meseci i prvi put nam se ovo dogodilo. Imam 50 godina, prvi put sam video ovako nešto“, kaže Baškim.

„Došli neki ljudi, nisu smeli da uđu u kuću“

Porodica Konđelja živi na rubu egzistencije. Kuća od šezdesetak kvadrata koju ova porodica ima od 2016. godine sklona je urušavanju.

„Bio sam u Opštini (Kosovo Polje). Da mi kažu da neće da mi pomognu, pa da se ne nadam. Ali, kažu, ’hoćemo’ i nikad ništa. Očekujem i dan danas“, rekao je Nedžmedin.

Poplava je dodatno ugrozila njihov dom, zidovi i plafon su oronuli i popucali.

„Došli su neki ljudi, ali nisu smeli da uđu u kuću. Rekla sam im da živimo ovde, oni kažu ’ovde se ne živi’“, dodala je Nedžmedinova supruga Šukran.

„Ne spavam cele noći, da makar imam kontejner da spavam i da se ne plašim“, zaključila je.

„Ne treba nam hrana, ni piće. Niko nije umro gladan, mi smo navikli da jedemo iz kanti, samo da prespavamo kao ljudi. Ne tražim da mi prave kuću, samo jedno odeljenje i kupatilo, da bar znamo kad spavamo da smo mirni. Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam zdrav i živ“, rekao je Nedžmedin.

Ova porodica živi od 11.100 dinara privremene novčane naknade koju Nedžmedin prima i onoga što njegov sin zaradi sakupljanjem sekundarnih sirovina. Voda je odnela žito, ječam i kukuruz kojim su hranili životinje.

„Imam koze, hvala Bogu, ne kupujem mleko za unučiće. Imamo i sira, imam kokoške i šotke. Kada sam video da dolazi voda, pustio sam koze iz štale kako se ne bi udavile. Imam sedam koza i jednog jarca i za njih brinem, hrana je otišla, brinem šta će da jedu, jer kada one jedu i ja sam sit“, kazao je Nedžmedin Konđelji i dodao da jedinu pomoć dobijaju od Crvenog krsta Kosovo Polje.

Gaši: Niko nas nije obišao

Porodica Gaši živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

„Sin mi je bolestan od rođenja, majka ima 77 godina i bolesna je. Ja sam imao udes i imam šraf u nozi. Niko nas nije obišao, čekamo“, kazao je Baškim Gaši.

Osim suvog i čistog doma, ovoj devetočlanoj porodici potrebna je i hrana.

„Nemamo hranu, imali smo, ali je sve uzela voda i moramo sve da bacimo. Imam dve ćerke koje idu u školu i njihove knjige je uništila poplava. Daj Bože da dođe neko, da nam pomogne, užasno je bilo“, zaključio je Baškim.

Predsednik PO Kosovo Polje: Kuće nelegalno sagrađene tik uz reku

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Aleksandar Trajković je kazao da će ova lokalna samouprava formirati komisiju koja će izaći na teren i utvrditi pričinjenu materijalnu štetu.

„Opština će, uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je već tog dana poslala ljude koji su bili na terenu i videli činjenično stanje, izaći u susret na pravi način“, rekao je on.

Meštani Kuzmina se godinama unazad suočavaju sa poplavama zbog izlivanja reke Drenice. Trajković je naveo da su romske kuće uglavnom nelegalno izgrađene pored same reke, te da tako „oni sami sebe ugrožavaju“.

„Videćemo kako će to da se reši, da li će se to korito ponovo pročistiti ili produbiti“, kazao je on.

Trajković je dodao da je porodica Konđelji, koja je i pre poplave živela u veoma lošim uslovima, konkurisala za dobijanje pomoći u vidu građevinskog materijala. Njihov zahtev je, kazao je on za Kim, „u proceduri“.

Nivo reke Sitnice koja protiče kroz ovo selo je trenutno opao. Ipak, komšije Baškim i Nedžmedin sa zebnjom gledaju u nebo jer je kiša najavljena i za naredne dane.

 

 


Komentari posetilaca