Napadi na internetu: Od ucenjivača do država
19/01/2022 09:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 247 |
|

RTV KIM, 19.01.2022. - Sajber napadi su, prema proceni menadžera i stručnjaka za bezbednost, najveća pretnja preduzećima - i ne samo njima. Procenjuje da je globalna šteta od sajber napada 2021. dostigla šest milijardi dolara, a do 2025. ona može dostići 10,5 milijardi.

U novom "barometru rizika" nemačkog osiguranja AGCS, člana Alijanc (Allianz) grupacije, najveća pretnja poslovanju su hakeri-kriminalci, ispred prekida rada, prirodnih katastrofa i pandemije.

Prošle jeseni, za potrebe ovog barometra je anketirano 2.650 stručnjaka iz 89 zemalja. Među anketiranim, više od njih 1.200 bilo je na rukovodećim pozicijama preduzeća sa preko 500 miliona dolara godišnjeg prometa.

U anketi su učestvovali i stručnjaci Alijanca. Među 351 ispitanikom u Nemačkoj, dva vodeća rizika su obrnuto poređana - na prvom je prekid poslovanja, a sajber napadi su na drugom.

Međutim, sajber napadi i prekid rada često idu zajedno, rekao je Jens Krikhan iz AGCS. Poslednjih godina učestali su napadi ucenjivačkim softverom, odnosno ransomverom, kojim hakeri parališu računarske mreže i traže velike sume za deblokadu.

Ni vrhunska zaštita nije potpuno neprobojna.

"Preduzeća mnogo ulažu u razvoj IT bezbednosti, pa opet vidimo da napadači povremeno uspevaju da izazovu enormnu štetu", rekao je Krikhan.

Procena eksperata je u skladu sa drugim analizama sajber kriminala.

Američka kompanija Sajbersekjuriti Venčurs (Cybersecurity Ventures), često citirana u IT sektoru, procenjuje da je globalna šteta od sajber napada 2021. dostigla šest milijardi dolara, a do 2025. šteta može dostići 10,5 milijardi.

U taj ogroman iznos ulaze šteta od krađe i uništavanja podataka, finansijski kriminal, izgubljena proizvodnja, krađa intelektualne svojine i druga krivična dela, kao i troškovi otklanjanja štete od napada.

"Nijedna kompanija ili institucija danas nije bezbedna," kaže Sebastijan Arc, šef sektora sajber bezbednosti udruženja IT kompanija Bitkom.

"Zbog toga je ključno biti spreman za uzbunu i biti proaktivan na polju sajber bezbednosti. Ove godine, pre svega, eskaliraće problem ransomvera", dodao je Arc.

Najbrže rastući segment sajber kriminala je iznuda. Prošle godine kriminalne organizacije su na taj način uzele 20 miliona dolara širom sveta, procenjuje Sajbersekjuriti Venčurs.

Arc je upozorio da su srednja preduzeća posebno unosna meta sajber kriminalacima, "jer osim dobrih izgleda za uspeh, potencijalno ostaje i ispod radara kriminalističke istrage".

Pored neshvatanja sopstvene privlačnosti sajber kriminalcima, takva preduzaća po pravilu i ne raspolažu kadrovima i resursima za zaštitu.

Pritom, osiguranje protiv hakerskog napada može da ugovori samo firma koja je postavila opsežne mere zaštite. Bez toga, osiguranje ne želi da preuzme rizik.

Agenti osiguranja su svesni "da firme moraju da postavi određen strepen IT zaštite da uopšte mogu da ugovore osiguranje protiv sajber napada," kaže Arc.

"Tema sajber sigurnosti treba da bude prisutnija", smatra on.

AGCS još odbija mnoge zahteve za osiguranje u toj sferi. Krikhana navodi da se radi čak o polovini, ali opet znatno manje nego ranije.

Bolja zaštita, međutim, nije neophodna samo u privredi. Predsednik Bitkoma Ahim Berg zahteva snažniju i bolju prevenciju od nove vlade, koja uključuje pojačane finansijske, materijalne i ljudske resurse u Bundesveru.

"Rat država na internetu odavno nije scenario budućnosti. Hakerski napadi pod pokroviteljstvom pojedinih vlada već godinama su realnost".

 

 


Komentari posetilaca