Nastavak razgovara u Briselu
05/06/2013 09:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 838 |
|

U Briselu danas počinje nova dvodnevna runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa, a glavne teme biće policija, pravosuđe, električna energija i telekomunikacije. 
 
Beogradsku delegaciju predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić i koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, a u sastavu delegacije biće i ministar pravde Nikola Selaković. 
 
Sa druge strane stola biće potpredsednici kosovske vlade Edita Tahiri i Hajredin Kuči uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti, dok će Evropsku komisiju predstavljati Fernado Ðentilini, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj službi spoljnih poslova i blizak saradnik visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
 
Prvi deo sastanka počeće ujutru razgovorima o policiji na ekspertskom nivou, a u četvrtak će se nastaviti u punom sastavu.
 
Prošla runda dijaloga o ovim pitanjima završena je prošle nedelje uz izvestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima. Beograd je tada okrivio prištinsku delegaciju da želi da nametne rešenja koja nisu u okviru sporazuma koji su 19. aprila potpisali predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.
 
Kako je nedavno kazao potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, jedan od glavnih problema je što Priština traži da se pripadnici bezbednosnih i pravosudnih organa na Kosovu odmah otpuste, a da se zatim individualno prijavljuju na konkurs koji bi raspisala kosovska vlada.
 
Aprilski sporazum, međutim, predviđa direktnu integraciju ovih struktura u bezbednosni i pravosudni sistem, bez praznog hoda između raspuštanja starih i formiranja novih struktura.
 
Kada je reč o telekomunikacijama, za sada po medijima provlačilo da je načelno dogovoreno da Kosovo dobije međunarodni pozivni broj (383 ili 384), ali nije dogovoreno da li da taj broj bude registrovan posebno (kao što traži Priština) ili kao jedan od pozivnih brojeva za Srbiju, na čemu insistira Beograd.
 
Spor postoji i oko mobilnih operatera za područje obuhvaćeno Zajednicom srpskih opština (ZSO). 
 
Jedno od retko rešenih pitanja odnosi se na razmenu oficira za vezu između Beograda i Prištine. Dejan Pavićević bi trebalo da 17. juna preuzme dužnost oficira za vezu u Prištini, a kako je kazao taj posao neće podrazumevati diplomatski status i da će se prostorije za rad nalaziti u zgradama misija EU u Beogradu i Prištini.
 
Očekuje se da današnji sastanci budu intezivni ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na poslednjem briselskom susretu Dačića i Tačija. Jer, prema planu sprovođenja dogovorednog pitanja struje i telekomunikacija trebalo bi rešiti već polovinom juna, kao i obaviti mnoge tehničke pripreme za formiranje ZSO.
Izvor: Tanjug 

Komentari posetilaca