Nastavak suđenja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića
16/12/2021 12:27|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 294 |
|

RTV KIM, 16.12.2021. - Saslušanjem svedoka Č.I. pripadnika Kosovske policije sa severa Kosova, nastavljeno je suđenje osumnjičenima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića.

Svedok koji je i sam bio ranjen 2014. godine od strane nepoznatih i maskiranih lica kazao je da među optuženima nije prepoznao nikoga. Potvrdio je i da niko od napadača nije pronađen.

 

"Istina je ono što ste čuli da ovaj svedok među ovima koji sada odgovaraju i sede na optuženičkoj klupi, nijednog od njih nije ni na kakav način umešao ili svedočio nešto u pravcu toga da bi se bar nešto utvrdilo u smislu optužnice koja se ovim ljudima stavlja na teret za jedno dosta teško krivično delo", kazao je branilac optuženog Marka Rošića, Mahmut Haljimi.

 

Haljimi je tokom saslušanja pred sud izneo niz fotografija koje je, kako je naveo, svedok slao Oliveru Ivanoviću a koje su pronađene u telefonu pokojnog političara. Na tim fotografijama se nalazi Marko Rošić.

 

"Moj klijent, kao što znate, leži u pritvoru upravo zbog ovakvih fotografija. Ništa se ne vidi na tim fotografijama osim da je fotografisan sa nekim njegovim prijateljima vršnjacima, i registracija tablice njegovog vozila", kaže Haljimi.

 

Svedok Č.I je ubijenog Olivera Ivanovića poznavao 30 godina, bili su prijatelji. Kaže da se posle Ivanovićevog izlaska iz pritvora viđali povremeno. Rekao je i da je Oliver znao da je u opasnosti i da je o tome obavestio nadležne organe u Beogradu i Prištini. Na pitanje da li je na severu Kosova bilo kriminalnih grupa, svedok je odgovorio potvrdno ali je kazao da nije znao ko je vodio te kriminalne grupe. O imenima vođa kriminalnih grupa takođe nije želeo da govori zbog bezbednosti.

 

U trenutku ubistva Ivanovića, Č.I. je bio na poslu u južnom delu Mitrovice. Kazao je da je Oliver bio veliki i jak čovek koji je imao mnogo informacija, ali je bio "zatvoren" i da nije previše govorio zbog svoje bezbednosti.

 

"U toku ovog suđenja mi smo imali svedoka koji je pripadnik Kosovske policije koji je faktički potvrdio da postoje organizovane kriminalne grupe na severu Kosova i da zbog toga on nije mogao da razjasni celokupnu svoju izjavu koju je dao ranije. Tužilac i sudija su shvatili da on neće da u potpunosti da izjavu u toku ovog suđenja, međutim on se pridržavao izjave koju je dao ranije u Tužilaštvu", kazao je advokat Radeta Basare, Tom Gaši.

 

Svedok Č.I. nije doveo u vezu osumnjičenu Silvanu Arsović sa ostalim optuženima u ovom slučaju, a ni sa vođama organizovane kriminalne grupe.

 

"Potvrdio je postojanje organizovane kriminalne grup na severu, međutim, on je peti svedok koji je potvrdio da Arsović Silvana nema nikakve veze sa tim organizovanim grupama koje postoje na severu Kosova i da ni na koji način nije umešana sa bilo kojim licem koje je optuženo, niti sa bilo kojim licem koje se spominje u obrazloženju optužnice. To je ono što je bitno za nas kao odbranu Arsović Silvane a svedok je inače imao iscrpno svedočenje o svemu onome što mu je poznato kao pripadniku policije, kao građaninu Mitrovice i kao prijatelju pokojnog Olivera Ivanovića", kazala je nakon završenog ročišta advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 18. 19. i 20. januar u 9:30.

 

Podsetimo, Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara. Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

 

Marko Rošić je inače jedan od pripadnika organizovane kriminalne grupe kojoj su Sjedinjene američke države nedavno uvele sankcije. Osim Rošića, sankcijama su obuhvaćeni i Zvonko i Žarko Veselinović, Milan Radoičić, Željko i Andrija Bojić, Radule Stević, Milan Mihajlović, Milojko Radisavljević, Milan Radisavljević, Siniša Nedeljković, Srđan Vulović.

 


Komentari posetilaca