Nastavljaju se protesti na severu
23/06/2023 10:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 130 |
|

Radio Mitrovica Sever, 23.06.2023. - Srbi na severu Kosova i danas sa mirno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Na administrativnim prelazima traje blokada za teretna vozila koja prevoze robu iz centralne Srbije.

Zahtevi Srba sa severa Kosova i dalje su isti: da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz opštinskih zgrada, onemogući rad gradonačelnika koji su nelegitimno izabrani na poslednjim izborima i oslobode uhapšeni Srbi.

Kosovska vlada donela je odluku na osnovu koje je dozvolila ulaz samo vozilima koja prevoze stranu robu bez obzira na tablice. Putnički saobraćaj u oba smera odvija se normalno uz pojačanu kontrolu kosovske policije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je juče u Briselu, na sastanku sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom izveštaj o povredama Srba koji su uhapšeni, a kako navodi, ništa nisu krivi. Upozorio je da su Srbi u veoma teškoj poziciji i da ne žele da trpe "Kurtijev teror, kao i da se plaši da je sve otišlo predaleko". On je rekao da mu je teško da se obrati Srbima sa Kosova.

Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borelj ponovio je da prištinske vlasti moraju odmah da prekinu sa policijskim akcijama u blizini opština na severu, a gradonačelnici da obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada, dok Srbija mora da obezbedi da demonstranti odstupe.


Komentari posetilaca