Nastavljeni radovi na izgradnji puta Vidomiriće – Banov Do
22/12/2023 12:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 141 |
|

KoSSev, 22.12.2023. - Radovi na izgradnji puta Vidomiriće – Banov Do u opštini Zvečan su nastavljeni. Zamenik komandira za region Sever, Veton Eljšani potvrdio je još pre dva dana za KoSSev da su radovi nastavljeni nakon obavljenog razgovora sa meštanima ovih sela. Međutim, meštani tvrde suprotno: „Ništa mi dobili nismo, ni pismeno ni usmeno, samo su udarili nasilnički“, kazao je jedan od žitelja Banovog Dola.

Da je počelo izvođenje radova na putevima u ovim selima, javnost je pre tačno nedelju dana obavestio lider novoformirane stranke Srpska demokratija Aleksandar Arsenijević navodeći da se „radovi izvode na privatnoj imovini i da nepoznata građevinska firma ilegalno gradi put“.

On je ujedno kazao da niko od vlasnika zemlje o tome nije bio obavešten, te da su uplašeni „da li će im po dvorištu šetati naoružani specijalci“.

S druge strane, iz Kosovske policije tvrde da se ne gradi nikakva baza za specijalne jedinice, već „samo običan put kako bi ga koristili građani“.

KoSSev se upitom, krajem prošle nedelje, obratio za više informacija kosovskom Ministarstvu za infrastrukturu, koje je i nadležno za izgradnju puta. Međutim, do objavljivanja ove vesti, iz ove nam istitucije nisu odgovorili.

Dan kasnije – radovi su obustavljeni.

Ova odluka je usledila nakon što su predstavnici stranke Srpska demokratija, uz meštane Banovog dola alarmirali javnost i podneli krivičnu prijavu protiv NN lica.

Međutim, iz Kosovske policije su tada kazali da se radi samo o delu trase, te trenutnom obustavljanju, a da će narednih dana da se „razgovara sa meštanima i da im se objasni da je put u njihovom interesu“.

To se nakon dva dana i desilo – radovi su nastavljeni. Ovo je za KoSSev potvrdio Veton Eljšani, usled, kako ističe, „obavljenog razgovora sa meštanima ovih sela“.

Međutim, KoSSev saznaje od dobro upućenog međunarodnog izvora da se radi o novom pokušaju kosovske vlade da izvrši eksproprijaciju privatnog zemljišta, ali bez pravilne primene istoimenog zakona.

„Oni moraju prethodno da primene procedure za eksproprijaciju“, kazao je ovaj sagovornik.

Inače, put koji se gradi spušta se sve do atara sela Banov Do.

Kako smo se juče uverili na licu mesta, put je sada proširen i proteže se sve do reke. Zapravo, put prolazi delimično i kroz reku, nekih pedesetak metara, a potom se izdiže pored jedne od kuća do magistralnog puta koji vodi sa jedne strane do Zubinog Potoka, a sa druge do Zvečana.

Put koji vodi i kroz reku, za šta?

Na ovom mestu zatekli smo lidera Srpske demokratije Aleksandra Arsenijevića, koji je kazao da je najveći strah meštana bila eventualna izgradnja policijske baze.

„Niko ne zna šta je u pitanju, ovaj put vodi do sela Vidomiriće, a takođe imamo informaciju i da vodi do Čabre, tako da mi ne znamo šta je svrha celog puta, a kao što možete da primetite da put vodi čak kroz reku“, kazao je Arsenijević za KoSSev.

Dodavši da je u medijima video informaciju da se zapravo radi o eksproprijaciji zemljišta, poručuje da ništa nije urađeno transparentno.

„Ništa nije javno, niti firma koja radi niti bilo šta. Kad god neko od meštana reaguje na bager ili na bilo šta što im je u blizini imanja, odmah se pozove policija, koja hitno reaguje, ne braneći meštane i njihovu svojinu, već braneći firmu koja radi“, tvrdi Arsenijević, dodavši da su, prema tablicama koje su uočili, mašine registrovane u opštini Orahovac.

Podsetivši da su radovi prvobitno zaustavljeni pa potom nastavljeni, Arsenijević kaže da je „dato javno obećanje“ da dok se ne budu obavili razgovori sa meštanima neće biti nikakvih radova.

Međutim, kaže dalje, meštani su u ponedeljak obavešteni da dolazi kosovski ministar infrastrukture i prostornog planiranja, te je planirano da se sa njim meštani sastanu.

„Da se oni sastanu sa njim tajno, kako bi im tajno objasnio javne radove naočigled cele javnosti“, tvrdi ovaj političar.

Pred ove navodne pregovore, precizira Arsenijević, mašine su potom prokopale put pored kuće, kazavši da su ga potom pozvali meštani.

„Mi smo došli i videli smo da nema smisla i sami meštani su videli da nema smisla i bilo kakvog razgovora sa ministrom i tog trenutka je sve to odbijeno“, kaže Arsenijević.

„Udarili nasilnički“

Zabrinutost su izrazili i meštani koje smo zatekli u Banovom dolu.

Navodeći da u ovom mestu živi 53 godine, Đurđica Ignjatović kazala je za KoSSev da poseduje dokumentaciju o svom imanju.

„Imam sva dokumenta, ali nisam mogla trenutno da ih nađem i sada kažem ćerki hoću da ih nađem jer sva dokumenta čuvam. Neka vide dokumenta i neka reše“, kazala je ona.

Još jedan meštanin Banovog dola, Budimir Ignjatović, požalio se da meštane niko ništa nije pitao.

„Na kakav način ovo radite, prolazite nam pored same kuće, pored zida. Niste ni pitali čija je to imovina“, kazao je Ignjatović.

Tvrdi i da mu je tokom ovih radova, oboreno više stabala šljiva, ali i da su mu zauzeli deo preko njive.

Poručuje da nikakav dokument o radovima nisu dobili, kao ni upozorenje.

„Ništa mi dobili nismo ni pisano ni usmeno, samo su udarili nasilnički“, kaže on.

Na konstataciju novinara KoSSeva da je Kosovska policija demantovala da će se graditi policijska baza, Ignjatović tvrdi suprotno.

„Ja njima apsolutno njima ne verujem“, rekao je.

„Mi života ovde nemamo“, poručuje Ignjatović, tvrdeći da je dobio informaciju da se ovaj put zapravo gradi za „vojsku“.


Komentari posetilaca