Navršila se 21 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića
21/08/2019 18:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 606 |
|

UNS, 21.08.2019. - Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) danas su, kod obeležja „Tražimo ih“, gde su pre 21 godinu na putu Velika Hoča–Zočište u opštini Orahovac nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, poručili da će insistirati da zločinci nad novinarima od 1998. godine na Kosovu i Metohiji (KiM) budu pronađeni i kažnjeni.

 

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da je to mesto tragedije, ne samo za srpske, već i za sve novinare na svetu.

„Nećemo dozvoliti da kolege po drugi put budu otete i ubijene. Ako zaboravimo na njih, šta su radili, stradaće i drugi put, a mi to nećemo i ne smemo dozvoliti“, rekao je Radomirović.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić podsetio da je Šaban Beriša, koji je priznao da je januara ove godine bagerom iščupao ploču otetim novinarima Slavuju i Pereniću, kažnjen na tri meseca uslovnog zatvora i novčano u iznosu od 200 evra.

„Mi nismo zadovoljni tom presudom, jer je policija u svom izveštaju navela da je to delo etnički motivisano. Prema našim saznanjima sud to nije uzeo u obzir. Smatramo da je otmica Slavuja i Perenića etnički motivisana, da su oteti zato što su Srbi. Možda je i to razlog što već 21 godinu ne znamo ništa o njihovim sudbinama“, kazao je Ničić.

Inače, presudu Osnovnog suda u Đakovici, koji je izrekao uslovnu kaznu Beriši, UNS-u kao oštećenoj strani nije data na uvid. Informacije o presudi objavili su albanski mediji.

Ranije danas advokatica Jovana Filipović, pravni zastupnik UNS-a u ovom predmetu, rekla je da se dve puta obraćala tužilaštvu i sudu u Đakovici tražeći uvid u spis predmeta, ali da nije dobila nikakav odgovor.

Istraživačica UNS-a Jelena L. Petković koja tri godine pokušava da sazna šta se desilo sa istragama ubijenih i nestalih kolega na KiM, rekla je da je poslednja informacija da su „prvi put sve istrage pod jednim krovom“, kao i da ima uveravanje od kosovskog tužioca Besima Keljmendija da se na njima radi.

Keljmendi je rekao da su informacije iz istraživanja UNS-a značajne za njihov rad i da će sve istrage o ubistvima i kidnapovanju naših kolega biti ponovo otvorene. On je rekao da su te informacije prosleđene nadležnim tužiocima i da oni na njima rade“, rekla je Petković.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da su „zahvaljujući upornosti u postavljanju ploče i koleginici Petković uspeli da obnovimo, otvorimo i pokrenemo istrage ubistava i kidnapovanja 14 kolega na KiM, sedam Srba i sedam Albanaca“.

„Važno je da se albanske kolege i albansko udruženje novinara odazovu našem pozivu da ovo bude zajednički posao. Nećemo biti mirni dok epilog našeg rada ne bude imao rezultat“, rekao je Brajović.

On je najavio da će UNS obeležja postaviti i ostalim ubijenim i otetim novinarima na KiM, a da je sledeće Ljubomiru Kneževiću, novinaru prištinskog "Jedinstva" i dopisniku "Politike".

Podsetimo, Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini. 

 

 


Komentari posetilaca