Nema sela bez divlje deponije
24/05/2021 15:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 326 |
|


Medija centar, 24.05.2021. - Jedan od većih ekoloških problema na teritoriji opštine Gračanica predstavljaju i divlje deponije. Međutim i u ovo doba koronavirusa, postoje oni koji su rešili da ih brzo i efikasno uklone.

Rezultati su već vidljivi, ali ko i kako stvara divlje deponije, ko i kako kontroliše ugrožavanje životne sredine, da li je ko i na koji način sankcionisan zbog toga i šta još treba uraditi da nam mesta u kojima živimo budu čista i uređena. O tome su u najnovjoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa, govorili inspektorka za životnu sredinu u Opštini Gračanica Aleksandra Blanuša i direktor Javno komunalnog preduzeća “Ekologija” Dejan Dimitrijeviće.

 

Direktor Javno komunalnog preduzeća "Ekologija" Dejan Dimitrijević kazao je da na teritoriji opštine Gračanica registrovano oko 60 malih i srednjih divljih deponija i jedna velika. Ovo preduzeće je pre par meseci potpisalo memorandum o saradnji sa Opštinom Gračanica i započelo sa radom na uređenju životne sredine. Prve dve velike akcije bile su višegodišnje divlje deponije u Gračanici i Čaglavici.

 

„Mi zaista trebamo da razvijemo svest i kulturu o tome, neko kaže nisam ništa bacio to je samo granje ili trava ili je to samo zemlja koju sam iskopao ili šut građevinski otpad od rušenja nekih objekata. Bez obzira možda što taj otpad nije opasan, ne ugrožava životnu sredinu nije red da se to baca na svaki ćošak, na obalama reka, na prilazima naseljima. Tu ima različitog otpada, ali naravno da najviše smeta plastika i metal, govorim o starim kućnim aparatima koji nisu dobra slika...plastika, flaše, najloni i kućni aparati, sanitarija“, kazao je Dimitrijević.

 

Za prekršioce zakona koji ugrožavaju životnu sredinu predviđene su i kaznene mere koje izdaje opštinsko Odeljenje inspekcije. Za nesavesno odlaganje smeća propisana je novčana kazna za fizička i pravna lica do 100 evra, kaže inspektorka zadužena za životnu sredinu u Opštini Gračanica Aleksandra Blanuša.

 

„U prethodnoj godini za prekršaj odlaganja otpada na nepropisan način izrekla sam oko dvadesetak kazni, što se tiče ove godine broj je znatno manji zbog koronavirusa. Kada na mestu zateknemo lice koje je bacilo otpad na licu mesta se izruču mandatne kazne, a kada na osnovu prijave građana identifikujemo prekršioca, kazna se izriče i uručuje se lično prekršiocu i šaljemo putem pošte“, kazala je Blanuša.

 

Odeljenje inspekcije je u saradnji sa policijom tokom pandemije bilo zaduženo i za regulisanje mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa. Aleksandra Blanuša kaže da su se anti-kovid mere mere na teritoriji opštine Gračanica u uglavnom poštovale.

 

„Kazne su bile izricane za nenošenje maski, neodržavanje fizičke dostance, u suštini mogu reći da se poštovalo radno vreme, ali zaista kad su ugostiteljski objekti u pitanju mi razumemo naše vlasnike ugostiteljskih objekata, jer zaista je teško naterati pijanog gosta da izađe iz restorana..Građani su ti koji su najviše kršili mere pre svega fizička distanca, bilo nam je naravno potrebno i dosta vremena da se ljudi naviknu na nošenje maski,ali teško je zaista naterati ih da drže distancu i dalje se nosimo sa tim problemom“, kazala je Aleksandra Blanuša.

 

Iako trenutno na teritoriji opštine Gračanica gotovo da ne postoji selo koje nema bar jednu divlju deponiju, Dimitrijević navodi da će „Ekologija“ nastaviti sa uklanjanjem. Cilj je, kaže on, da se od Gračanice napravi bolje mesto za život i da se izvori zagađenja umanje. Takođe je od ključne važnosti, prema njegovim rečima, i podizanje svesti pre svega najmlađih, od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta o značaju zaštite životne sredine.

 

„Ukoliko ne edukujemo decu kako treba da se ponašaju mi ćemo imati neke pojedince koji će kasnije i kao deca i kao odrasli da se ponašaju na isti način. Tako da nema nikoga ko je izuzet od toga kako treba i na koji način da se utiče i čija svest pre svega da se podigne kad je u pitanju naša životna sredina. Kaže se „priroda nam vraća ono što joj dajemo, ako joj dajemo loše, loše ćemo i dobiti“ mislim da to treba da bude neki moto kojim ćemo se svi voditi“, kazao je Dimitrijević.

 

Osim divljih deponija, na teritoriji opštine Gračanica postoje i drugi veliki zagađivači životne sredine, a to su dogodišnji problem zagađene reke Gračanke i višedecenijski problem jalovine iz rudnika Kišnica, međutim oba su prema rečima Dimitrijevića i Blanuše u rukama centralnih kosovskih institucija. Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Švajcarske ambasade na Kosovu. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.

 


Komentari posetilaca