Nema vere u prolećni sporazum o tablicama
02/01/2022 17:34|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 272 |
|

RTV KIM, 02.01.2022. - Nakon što u aprilu 2022. godine istekne šest meseci tokom kojih Beograd i Priština treba da se dogovore oko registarskih tablica, građani će nastaviti da koriste nalepnice jer strane neće postići sporazum, smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.

Od 292 učesnika u anketi, 23 odsto smatra da će od aprila 2022. biti omogućeno neometno korišćenje srpskih i kosovskih tablica sa obe strane prelaza.

Nešto manje, petina anketiranih, smatra da će se od proleća primenjivati neko treće, potpuno novo rešenje.

Podsetimo, Miroslav Lajčak je 30. septembra 2021. objavio na Tviteru da je: „nakon dva dana intenzivnih pregovora, postignut sporazum o deeskalaciji i put napred“.

Dve strane su se tada složile da se specijalne policijske jedinice raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak uklone kad i blokade puteva, a KFOR rasporedi na prelazima i ostane približno dve nedelje, da se od 4. oktobra 2021. u 8:00, režim nalepnica dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU primenjuje kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, je osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa ima obavezu da predstavi svoje nalaze o trajnom rešenju učesnicima dijaloga na visokom nivou“.

Nova godina je označila da su članovi Radne grupe koji treba da pronađu trajno rešenje za pitanje registarskih tablica potrošili otprilike polovinu vremena koje imaju na raspolaganju na dva sastanka u oktombru i novembru prošle godine.

 

 


Komentari posetilaca