Nemačka i Austrija traže brzo približavanje Zapadnog Balkana EU
01/04/2022 12:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 291 |
|

RTV KIM, dpa, 01.04.2022. - Nemačka i austrijska vlada zahtevaju brzo približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji pošto je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu. Tim državama je potrebna "jasna EU perspektiva", rekao je juče u Berlinu nemački kancelar Olaf Šolc.

"Svako dalje oklevanje Zapadni Balkan čini ranjivim i otvorenim za uticaj treće strane", rekao je Šolc posle sastanka sa svojim austrijskim kolegom Karlom Nehamerom.

Nehamer je istakao da Austrija sa zemljama Zapadnog Balkana ima dugu zajedničku istoriju.

"Ne treba samo da pričamo o mogućim evropskim perspektivama, već da nešto i uradimo", rekao je austrijski kancelar i dodao da će region u suprotnom da bude izložen drugim zonama uticaja, poput Rusije i Kine.

"Otud je za nas iz geostrateških interesa važno da ovde stvarno ubrzamo, da krenemo i ljudima u ovim zemljama damo perspektivu", zaključio je Nehamer.

Podsetimo, austrijski kancelar Karl Nehamer nedavno je boravio u Beogradu i Prištini.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je prilikom svoje prve posete Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu u prvoj polovini marta istakla nameru da postavi branu uticaju Rusije na države regiona koje nisu članice ni EU ni NATO.

Berbokova je uoči puta izjavila da posetom BeograduPrištini i Sarajevu želi jasno da stavi do znanja da Nemačka i partneri Zapadni Balkan neće "prepustiti uticaju Moskve."

 


Komentari posetilaca