Nezavisni sindikat RTK-a: Tužilaštvo i EULEX da preduzmu hitne mere
02/03/2014 10:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1529 |
|

PRIŠTINA, 2.mart - Nezavisni sindikat RTK-a (NSRTK) je potresen skandalima koji se jedan za drugim dešavaju svakog dana u vezi sa stanjem u Radio televiziji Kosovo (RTK).

Predsedništvo sindikata u sastavu od 14 članova, posle vanrednog sastanka zahteva da:

 

1.     Tužilaštvo i EULEX preduzmu hitne mere na rasvetljavanju stanja u RTK,   

 

2.     Skupština Kosova odmah smeni rukovodstvo RTK-a sa ciljem nezavisnog toka istrage,  

 

3.     Skupština inicira formiranje jedne parlamentarne istražne komisije za konstatiranje stvarnog stanja u RTK,

 

4.     Skupština preduzme mere za poništenje svih javnih konkursa do potpunog  razjašnjenja situacije u Radio Televiziji Kosova,

 

5.     Autoriteti koji donose odluke, koji nisu umešani u sumnjive koruptivne afere, da se distanciraju u protivnom će biti isto odgovorni za nastalu situaciju. 

 

NSRTK, koji u svojim redovima broji oko 400 članova, ocenjuje da je preduzimanje ovih mera hitno potrebno imajući u vidu činjenicu da se RTK degradira u jedno nepovratno stanje kao posledica lošeg menadžiranja. 

 

Ovaj zahtev se zasniva i na iznetim zabrinutostima oko manipulacije sa milionskim ciframa oko nasleđenog duga, sumnji oko zloupotrebe tendera, za manipulaciju o realnom finansijskom stanju RTK-a, sumnji oko posredovanja oko plaćanja hiljade evra za zapošljavanje u RTK kao i nagrađivanje osumnjičenih za takva koruptivna dela na rukovodeća mesta od strane od ovog mendžmenta.   

 

Predstavnici sindikata isto tako ponavljaju zabrinutost za nekontrolisana zaposlenja, zapošljavanje članova porodica menadžmenta i onih koji su na vlasti, preopterećenje kabineta generalnog direktora sa 10 savetnika (ne računajući ovde dva zamenika generalnog direktora i direktore jedinica) i zvanične grupne posete rukovodioca RTK-a van zemlje.

NSRTK  takođe zahteva od osnivača RKT-a, Skupštine Kosova da uradi jedan konkretan plan u cilju spašavanja ovog javnog medija i njegovog vraćanja u službu građana i interesa javnosti. 

 

Predstavnici sindikata najavljuju da ako se ne preduzmu mere u jednom kraćem vremenskom periodu, oni će biti primorani da se opredele za opciju štrajka. 

 

Putem ovog reagovanja, nezavisni sindikat RTK se isto tako distancira od objavljivanja ličnih informacija od strane rukovodstva RTK-a aplikanata ostalih medija na konkurs za zapošljavanje u RTK. Sindikat izražava žaljenje za ovo objavljivanje koje pored toga što nije etičko, predstavlja i flagrantno kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik NSRTK Fadilj B.Hodža.   

 

 


Komentari posetilaca

Insajder Kosovo

2014-03-02 10:46
Eh sada pocinje ....srecno posle Univerziteta u Pristinu ide se na RTK 1 i RTK 2....ide se redom....a onaj Zarko Joksimovic se odrekao sina ila "stvarno" Nemanja mu nije sin !!!