Ničić: Izjava predsednika veoma opasna
28/04/2019 13:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 640 |
|


N1, UNS, 28.04.2019. - „Mislim da je izjava predesednika veoma opasna po nas koji radimo u srpskim medijima, ali i za predsednika“, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, komentarišiću izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kini o medijima na Kosovu.

Ničić je gostujuću u emisiji „Novi dan“ na N1, rekao da je Vučić dva puta pomenuo medije u Kini, o agenturi medijskoj mreži i medijima koji razbijaju srpsko jedinstvo, kao i da su stranici stvorili medije na Severu Kosova i u Gračanici i uložili milione dolara.

„Možda predsednik ima neke informacije koje mi nemamo i možda je neko dao nekom mediju dolare za tu namenu. Mislim da bi predsednik u tom slučaju morao da odgovori ko, kada i kome je za tu namenu dao milione dolara“, rekao je Ničić.

Dodao je da zato što je Vučić pominjao medije na Severu Kosova i u Gračanici, može se zaključiti da je reč o srpskim medijima.

„Predsednik je sa takvom izjavom nacrtao metu skoro svim srpskim medijima na Kosovu, jer je za Srpsku listu glasalo 45.000 ljudi i možda, među tim ljudima postoji neko ko će i da poveruje u takvu paušalnu izjavu predsednika i da preuzme stvar u svoje ruke da bi zaštitio Srpsku listu od razaranja i urušavanja ugleda tako što može, na primer, da ubije nekog od nas, prebije, zapali automobili ili kuću“, rekao je Ničić.

On je naveo da ovu situaciju „može da iskoristi i ko nije simpatizer Srpske liste, kome se ne sviđa rad srpskih medija“.

„Šta ćemo ako strada novinar na Severu ili u Gračanici? Hoće li Vučić reći da je to bila politička borba?“, upitao je on.

Ničić je podsetio na ubistvo Olivera Ivanovića kada se protiv njega pre izbora vodila medijska kampanji,  kao i da je nakon ubistva saopšteno da je to bila politička borba.

„Nema crtanja mete nikome. To je opasan posao i šta ćemo mi, ako ne daj Bože strada neki vlasnik srpskog medija, ili novinar sa Severa Kosova, ili iz Gračanice. Hoće li predsednik da kaže da je to bila politička borba? Kakva politička borba sa medijima?“, rekao je Ničić.

On je kazao da postoje brojni drugi načini kako se ovakve situacije rešavaju.

“Ako predsednik nešto zna ili neka to kaže javno - taj i taj medij je uzeo pare da ruši ugled Srpske liste i on je uradio to i to. Ako neće javno, može da pozove predstavnike svih srpskih medija pa da nam to kaže u oči. Može i na poligraf da nas pozove, pošto je to sad postalo popularno. Ako neko smatra da je neki novinar ili medij prekršio kodeks, sprovodi kampanju protiv nekog, da širi nekakvu propagandu i slično, postoje regulatorna tela za to, ako je neko uradio nešto protivzakonito postoje mehanizmi kako se to rešava, postoji tužilaštvo, sud... Postoji mnogo načina kako sve to može i mora da se reši, a predsednik je izabrao najgori način - etiketiram sve redom, a pritom ne pružim nijedan dokaz za to. To mislim da nije u redu”, rekao je Ničić.

Govoreći o bezbednosti srpskih i albanskih novinara Kosovu Ničić je rekao da je zvaničan stav kosovske policije da je novinarstvo profesija visokog rizika, kao i da je bezbednost novinara jedan od glavnih problema, a da se godišnje dese oko 30 napada i pritisaka na kolege.

„Imamo 14 ubijenih kolega. Petorica se vode kao nestali, u periodu od 1998 do 2005. godine, od kojih su sedmorica Srbi, a sedmorica Albanci“, dodao je Ničić.

 

 


Komentari posetilaca