Ničić: Vučić nacrtao metu skoro svim srpskim medijima na Kosovu
27/04/2019 18:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 692 |
|

Kossev, 27.04.2019. - Izjave srpskog predsednika iz Kine o agenturnoj medijskoj mreži  i medijima koji razbijaju srpsko jedinstvo je nešto što nama pokazuje da će u predizbornoj kampanji, čini se, na meti biti nezavisni mediji i mediji uopšte. Nakon crkvenih velikodostojnika i političkih neistomišljenika na red su došli i mediji sa Kosova i Metohije. Ja bih veoma ozbiljno uzela u obzir izjave predsednika – rekla je u Novom danu za N1 Sanja Sovrlić, sa portala Crno-beli svet. Dva puta za dva dana, usred visoke posete NR Kini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je medije na Severu Kosova i u Gračanici za „agenturno delovanje protiv Srbije i razbijanje srpskog jedinstva“.

„Ne znamo na koje je medije predsednik mislio, ali svakako su ove izjave opasne i bojim se da su uvod u predizbornu kampanju koja će se desiti na Severu Kosova“, kaže Sovrlić.

Sa tim se slaže i predsednik Udruženja novinara Srbije, ogranka na Kosovu i Metohiji, Budimir Ničić.

Podsećajući na to da je dva puta Vučić u negativnom kontekstu govorio o medijima sa Kosova i Metohije, posebno sa Severa, potvrđuje da su takve izjave opasne.

Opasno za nas ali i za Vučića

„Pre svega po nas koji radimo u srpskim medijima je opasno, a potom i po samog predsednika“, kaže Ničić.

Kao prvo, možda predsednik ima neke informacije koje mi nemamo i možda je neko dao nekom mediju te dolare za tu namenu. Međutim, mislim da bi predsednik u tom slučaju morao da odgovori i ko, kada i kome je za tu namenu dao milione dolara, navodi.

Dodaje da pošto je Vučić pominjao medije na Severu Kosova i u Gračanici, to znači da se radi o srpskim medijima.

„Prvo, predsednik je sa takvom izjavom nacrtao metu skoro svim srpskim medijima na Kosovu jer za tu Srpsku listu je glasalo 45.000 ljudi i možda, među tim ljudima postoji neko ko će i da poveruje u takvu paušalnu izjavu predsednika i da preuzme stvar u svoje ruke da bi zaštitio Srpsku listu od razaranja i urušavanja ugleda tako što može, na primer, da ubije nekog od nas, prebije, zapali automobili ili kuću“, naglasio je.

Međutim, izjava je opasna i po samog Aleksandra Vučića, smatra Ničić.

„Ovu situaciju može da iskoristi i neko ko nije simpatizer Srpske liste, neko kome se ne sviđa rad srpskih medija, a verujem, da postoje mogi koji tako misle, i da posle okrivi srpskog predsednika, istakao je Ničić.

Šta ćemo ako strada novinar na Severu ili u Gračanici?! Hoće li Vučić reći da je to bila politička borba?

Podsetio je na sličnu situaciju sa ubistvom Olivera Ivanovića, i „medijskoj kampanji koja se vodila protiv njega pre izbora“, kada je posle ubistva saopšteno da je to bila politička borba.

„Kakva politička borba?! Nema crtanja mete nikome, to je opasan posao i šta ćemo mi, ako ne daj Bože strada neki vlasnik srpskog medija, ili novinar sa Severa Kosova, ili iz Gračanice?! Hoće li predsednik da kaže da je to bila politička borba?! Kakva politička borba sa medijima?!“, poručio je Ničić.

Predsedniku poručuje „da ako nešto zna“, kaže javno – ko je uzeo pare da ruši ugled Srpske liste, ili da se obrati predstavnicima srpskih medijima „da im to kaže u oči“. A kao mogućnost izdvaja i poligrafsko testiranje-

„To je sad popularno“ – dodaje.

Za nesavesne medije postoji borba preko regulatornih tela i suda

Sa druge strane, „ako je neki medij prekršio kodeks, sprovodi kampanju protiv nekog“ – poručuje da postoje regulatorna tela, sud, tužilaštvo preko kojih to može da se reši.

„Međutim, predsednik je izabrao najgori način – etiketiram sve redom a pritom ne pružim nijedan dokaz za to, mislim da to nije u redu“, dodao je Ničić.

Sovrlić: Bez srpskih medija na Kosovu – u Beogradu se ne bi znalo kako izgleda život Srba

Sa Ničićem se slaže i Sovrlić, poručivši da bi „predsednik trebalo da se vrati argumentovanoj raspravi, a ne diskreditaciji bez argumenata“.

Tokom jučerašnjeg obraćanja iz Kine, predsednik Srbije je medije na Kosovu, pre svega na Severu, definisao kao “agenturne medijske mreže” koje postaju “glavni snabdevači informacija u centralnoj Srbiji i šire”.

Komentarišući navode predsednika Srbije da su mediji na Severu “glavni snabdevači informacija u centralnoj Srbiji i šire” Sovrlić kaže da to i jeste tako, kao i da je to osnovna uloga medija.

„Da nije medija na Kosovu, vi u Beogradu mnogo toga ne bi ste znali, ne bi ste znali kako izgleda život ovde na Kosovu. Mi ovde svedočimo, pre svega  mediji na srpskom, o problemima Srba na Kosovu i o svemu onome što se dešava. Ali i informacije koje mi prikupimo idu u javnost, tako da uopšte ne znam na koji način smo mi korisni nekakvim službama ukoliko oni ne moraju ništa ni da rade, već samo mogu da gledaju TV, čitaju medije i informišu se, tako da tu ne vidim nikakvu logiku i vezu“.

 


Komentari posetilaca