Nije realno da do proleća Beograd i Priština postigu sporazum
16/12/2022 15:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 287 |
|

Medija centar Čaglavica, 16.12.2022. - Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je ni u Beogradu ni u Prištini ne postoje demokratski kapaciteti za rešavanje kako aktuelne krize tako i normalizacije odnosa.

On je na debati na temu “Normalizacija odnosa Beograda i Prištine – šta je održivo rešenje?” naveo da su odnosi Beograda i Prištine trenutno najkomplikovaniji u poslednjih nekoliko decenija.

“I jednima i drugima Srbi služe kao objekat za obračun ili za neraščišćene situacije. Vučić to koristi zahvaljući pre svega međunarodnoj zajednici i kosovskoj strani, jer Srpska lista nije proizvod Vučiča, Srpska lista je proizvod  međunarodne zajednice i kosovske strane, kosovske vlasti. I onda da bi Vučića  tada privoleli da prihvati integraciju severa Kosova u kosovske institucije.. e tu se stalo, umesto da se krene ka demokratizaciji odnosa nažalost Srbi su postali objekat Vučiću da osvaja i čuva vlast u Srbiji, a Kurtiju da trenira strogoću i pokazuje kako će on pritiskom na Srbe odnosno na svoje gađane jer je on i njihov premijer tako stoje stvari, nažalost on nije stvorio demokratski kapacitet da razgovara sa svojim građanima”, rekao je Trajković.

Trajković se osvrnuo na ranija obećanja premijera Kosova Aljbina Kurtija da mu je prioritet razgovor sa Srbima na Kosovu a ne onima u Beogradu.

“Gde je taj dijalog? Ovde smo nekoliko puta razgovarali i nudili dijalog – ako ste godspodine premijeru obećali da ćete razgovarati sa Srbima – hajde razgovarajte. Otkud taj strah ili ignorisanje Srba koji su nažalost nakon svih eksperimenata koji se ovde vode malobrojni, ali su oni veliki problem. Onaj ko ne razume problem Srba i ko nema nameru da korektno i pošteno rešava taj problem on će doći u situaciju u koju je danas došao Kurti”, naveo je on.

Po rečima Trajkovića problemna Kosovuse ne rešavaju silom već razgovorom.

“Ja predlažem i onima koji su u Beogradu i onima koji su u Prištini da krenu jedinim mogućim putem, da odustanu od sile, da odustanu od manipulacija i da krenu prvo i osnovno – dijalogom. Ali dijalog je prosto neproduktivan ako ga nema unutar svojih zajednica odnosno unutar svojih političkih opcija”, rekao je Trajković.

Momčilo Trajković naveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora pod hitno da pokrene srpsko-srpski dijalog.

“Predlažem mu da hitno otvori srpsko srpski dijalog u Beogradu. Da pozove opoziciju, da pozove sve važne faktore u Srbiji, da pozove Srbe sa Kosova i da različitih opcija ponudimo argumente da vidimo kako ćemo da rešavamo odnose između nas ovde na Kosovu i kako ćemo ponuditi da se  rešavaju odnosi između Prištine i Beograda. To predlažem Vučiću, a ne obračun kakav se sada dešava sa Radom Trajković, koja ima pravo na svoje političko mišljenje. Ne može Vučić na taj način da disciplinuje neistomišljenike. To je nedemokratski, to je surovo i to je na kraju krajeva neljudski držati jednu ženu koja drugačije misli na Merdaru”, rekao je Trajković.

Savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija Ardijan Arifaj smatra da nije realno očekivati da do proleća sledeće godine bude postignut finalni sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kako to najavljuje premijer Kosova Aljbin Kurti.

“Ne može se postići brzo, ako govorimo o rokovima. Opasno je da govorimo o rokovima jer u suštini procesa nije rok nego rešenje. Ne treba da žurimo  u neko rešenje, nego treba da se uzme koliko god vremena samo da se nađe neko dobro rešenje. Ako postoji rok onda to nije napisano, nego se kaže ok je sledeća godina. Imamo sreću da su SAD kao najuticajniji akter u regionu su se opet vratile u region. Opet su napravili taj momentum u dijalogu i procesu dijaloga”, rekao je Arifaj.

Lider Građanske inicijative “Za Zubin Potok” Milija Biševac smatra da trenutno ne postoji način da se postigne bilo kakav sporazum o normalizaciji odnosa pre svega zbog sve učestalijih tenzija posebno na severu Kosova.

 “Da bi se postigla normalizacija stanje na terenu mora da bude stabilno, mirno, da se pre svega dijalogom između Srba, Albanaca i ostalih nevećinskih zajednica reše svi problem koji se odnose život nas koji živimo ovde i onda kad sve bude idealno i akd uslovi budu stvoreni dođemo do te normalizacije odnosa između Beograd ai Prištine. Da li će se odnosi na međusobno prizananje ili šta već je nebitno”, rekao je Biševac.

Biševac je mišljenja da je briselski dijalog doživeo krah – problem su ostali nerešeni, a odnosi pogoršani.

“Što se tiče Srba na severu oni jesu vidno razočarani u svoje političke predstavnike, odnosno u Srpsku listu, koja je do skoro govorila da ima plan da će se ukljuiti u rešavanje a danas smo došli bukvalno na nulu. Vidimo i dolazimo do činjenice da je briselski dijalog došao do dna. Jednostavno Srbi su izašli iz institucija ne postoje više institucije na severu Kosova, sada smo na nuli. Euleks ponovo sprovodi zakon samo su odnosi pogoršani i dolazimo do velikog problema. Kako ja vidim rešenje problema?”, kazao je Biševac.

Debatu na temu  “Normalizacija odnosa Beograda i Prištine – šta je održivo rešenje?” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Kancelarije za pitanja zajednica.

 


Komentari posetilaca