Nikola Ilić najbolji mladi stvaralac, Savi Rakočeviću nagrada za životno delo
26/06/2023 13:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2380 |
|

Kim, 26.06.2023. - Ovogodišnja Vidovdanska likovna nagrada „Longin“ koja se dodeljuje za životno delo pripala je istaknutom srpskom slikaru Savi Rakočeviću, poreklom iz Peći a koji gotovo čitav život stvara u Sjedinjenim Američkim državama. Nagrada za mladog likovnog stvaraoca koja nosi ime „Dimitrije Popović“ dodeljena je slikaru-grafičaru Nikoli Iliću iz Lepine. Ujedno je otvorena i izložba radova nastalih na likovnoj koloniji „Vidovdan 2023.“

Sinoć je u Gračanici otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj Vidovdanskoj likovnoj koloniji na kojoj je učestvovalo desetak umetnika sa Kosova, centralne Srbije, ali i regiona i zapadne Evrope.

Nikola Ilić iz Lepine je radeći u Domu kulture Gračanici i ovdašnjoj galeriji proteklih deset godina uglavnom bio domaćin drugim umetnicima koji su tu stvarali pred Vidovdan. Ove godine je odlučio da i sam učestvuje, a za svoj rad je nagrađen priznanjem za mladog stvaraoca „Dimitrije Popović“. „Moj trud se isplatio i ove me ovde pred vama sa „Dimitrije Popović“ za mlade stvaraoce koja je za mene značajan podstrek i podrška“.

Ilić se zahvalio svojim kolegama ali i svima koji podržavaju mlade umetnike. „Ovo mi je dalo veliku afirmaciju da uskoro ovde, u Domu kulture, imam samostalnu izložbu. Mladim umetnicima bi poručio da nikad ne odustaju od svojih snova i da uvek veruju u sebe i svoj talenat“, rekao je Nikola kome je nagradu dodelio načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović inače brat ubijenog mladića Dimitrija Popovića po kome je ova nagrada i dobila ime.

Likovno priznanje za životno delo pripallo je slikaru poreklom iz Peći Savi Rakočeviću. Ovaj umetnik koji je navršio 90 godinu živi i stvara u Sjedinjenim Američkim državama. Tamo je otišao kao vrlo mlad bežeći od komunista. Njegov umetnički opus je uglavnom nastajao u Americi ali prve slike nastajale su u njegovom rodnom kraju, najpre u Pećkoj Patrijaršiji.

U ime Rakočevića nagradu je preuzela Vesna Jugović. Ona je prenela poruku ovog istaknutog srpskog i svetskog umetnika, rekavši da je za njega ova nagrada najznačajnija jer dolazi iz Gračanice na Vidovdan. „On je svoje prve inspiracije dobio u Pećkoj Patrijaršiji gde se sklanjao od bombardovanja Peći i kao dete gleda u te freske i traži lice Boga“, rekla je Jugovićeva.

Nakon dodele umetničkih nagrada, Ilića i Jugovićevu je nagradila i majka Dimitrija Popovića, Jorgovanka. Ona je umetnicima podelila majice sa likom svog sina i medalje.

Izložbu slika nastalih na Vidovdanskoj likovnoj koloniji otovrila je jedna od učesnika, slikarka Branka Lalić.

„Mi smo jako zahvalni kao umetnici što smo imali tu mogućnost da stvaramo u prostorimaja ovog divnog Doma kulture, ali ne samo to, jako smo zahvalni što smo imali priliku da duhovno rastemo i da misaono stvaramo obilazeći manastire čitavom teritorijom Kosova i Metohije“, rekla je Lalićeva.

Pored Lalićeve i Ilića na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Vidovdan 2023.“ učestvovali su i Momčilo Macanović, Ivan Jovanović, Jelena Ilić, Katarina Balunova, Kostin Brateanu, Mato Uljarević, Peko Nikčević, Stanko Popović i Jelena Milićević.


Komentari posetilaca