Nikola Ivanović: Porodica Olivera Ivanovića zaslužuje pravdu
30/08/2021 21:46|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 286 |
|

RTV KIM, 30.08.2021. - U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića. Pred sudom je dao iskaz najstariji sin ubijenog političara, Nikola.

 

Nikola Ivanović, sin ubijenog, je danas dao iskaz pred sudom u svojstvu oštećenog.

"Porodica Olivera Ivanovića zaslužuje istinu i pravdu. Mi želimo da pravda bude sprovedena i da krivci budu kažnjeni. Sud će utvrditi ko su krivci, a ko nisu. Pridružujemo se krivičnom gonjenju", kazao je Nikola Ivanović.

On je dodao da je porodica razmotrila imovinsko pravni zahtev, ali ga nije precizirala.

"To ćemo učiniti tokom suđenja", rekao je sin ubijenog političara.

Brat ubijenog, Miroslav Ivanović, inače jedan od svedoka, danas nije došao na suđenje.

Advokat Nebojša Vlajić došao je na suđenje umesto oštećene Marine Ivanović. Međutim, sudija nije dozvolio da on prisustvuje današnjem ročištu, pošto je sud odlučio Vlajić ne može biti branilac jer je ranije učestvovao u procesu, ali da ipak može biti svedok u ovom krivičnom predmetu.

Među svedocima će biti i partnerka ubijenog Olivera Ivanovića Milena Popović.

Za učešće u ovom ubistvu za različita krivična dela optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Tužilac Burim Ćerkini je ranije kazao da postoje ubedljivi dokazi da su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović bili članovi organizovane grupe i da su odgovorni za teško ubistvo Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine. Policajci Dragiša Marković i Žarko Jovanović optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i prikrivanje dokaza.

 

Šućri Sulja je dodatni advokat optuženog Radeta Basare, pored glavnog advokata Toma Gašija.

Gaši je još jednom ponovio da je njegov klijent bez osnova u pritvoru.

"Ja mislim da je on dve godine u pritvoru nepotrebno, ali Rade Basara je optužen u svojstvu grupe i ja mislim da će u narednim suđenjima sud ponovo doneti neku odluku. Naš je zahtev da se on brani sa slobode jer nema apsolutno nikakvih razloga da on bude u pritvoru. Optužnica koja je podginuta u vezi Radeta Basare je nekih osam ili devet redova koji su apsolutno nerazjašnjeni i tužilac ne može da obrazloži zašto je on u pritvoru i koje su indicije da je navod on bio uključen sa nekom organizovanom grupom", kazao je Gaši novinarima.

Saslušan prvi svedok

Prvi svedok taksista H.N. je kazao da je 7. januara 2018. godine vozio ubijenog Ivanovića od restorana "Kameni most" do parkinga baze Kfora u Novom Selu Mađunskom, te da ga je, dok je čekao Olivera Ivanovića, razgovarao sa jednom osobom. Kako je rekao, on je tu osobu, sa kojom je razgovarao na albanskom, pitao: "Gde je otišao?", da bi mu osoba odgovorila: "U Kfor". Svedok nije mogao detaljno da opiše tu osobu, ali je kazao da je oko 40 godina, te da je vozio tamno zeleni "Reno". Istakao ga je da ga je nepoznati muškaraz sa parkinga pitao da li će ga častiti kafom kada dođe u Mitrovicu i da mu tražio mu broj telefona. Naveo je da mu je svoje podatke dao misleći da je kolega taksista.

objašnjavajući detalje oko Ivanovićevog boravka u bazi Kfora, svedok je takođe rekao da se ubijeni političar u Kforu zadržao nešto više od sat vremena i da je tokom vožnje dugo razgovarao telefonom na engleskom jeziku. Takođe je kaza da je primetio da je iza njegovog vozila bilo vozilo policije, te da mu je Ivanović rekao "Primetio sam da nas prate od kada smo pošli". Rekao je i da ga je policijsko vozilo do Bošnjačke mahale, da bi posle u severnom delu grada pratilo drugo policijsko vozilo, Golf karavan plave boje.

Na pitanje sudije, da li je znao čime se bavi Oliver Ivanović, svedok je kazao: "Znao sam da se bavi politikom". Međutim, prethodno je kazao da ga je poznavao kao sportistu.

 

Svedok je kazao da osim sekretarice Silvane Arsović ne poznaje nijednog optuženog. "Jedino u tom kontekstu nju zna (kao sekretaricu Olivera Ivanovića), dok na pitanje da li je možda čuo, video da neko dovodi u vezu Silvanu Arsović sa ostalim licima iz optužnice, izjavio da nikada nije čuo da neko spominje Silvanu Arsović u tom kontekstu", kazala je njena braniteljka Jovana Filipović.

Nakon pauze, suđenje se nastavlja iskazom još dvojice svedoka.

Inače,  na svakom će biti saslušano po tri svedoka. Tužilaštvo je do sada dostavilo spisak od 28 svedoka, uključujući tri zaštićena.

"Međutim, predložili smo i saslušanje još dva svedoka za one koje je Tužilaštvo predviđalo da se njihove izjave pročitaju u toku postupka. To smo dali kao predlog tokom davanja uvodnih reči, tako da ima dosta svedoka i u svakom slučaju ne možemo da kažemo koji je tačan broj s obzirom da u toku postupka uvek postoji mogućnost da se pojave i novi svedoci ili neko od svedoka čije izjave su trebale da se pročitaju, da se pozovu da lično daju svoj iskaz pred sudom", kazala je advokatica Jovana Filipović.

Naredno ročište zakazano je za 14. septembar.

 


Komentari posetilaca