Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?
27/01/2022 17:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 248 |
|

RTV KIM, 27.01.2022. - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova raspisalo je konkurs za subvencionisanje proizvodnje mleka. Pomoć će se dodeljivati po litru mleka isporučenog licenciranim mlekarama ili punktovima za prikupljanje. Malobrojni proizvođači koji ispunjavaju uslove za učešće na konkursu nisu zadovoljni otkupnim cenama.

Četiri puta godišnje se raspisuje konkurs za subvencije i podsticaj proizvodnje mleka. I pored niske cene, ministarstvo pokušava da tako doprinese razvoju stočarstva, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica Dragiša Stojanović.

Da bi bili u prilici da dobiju subvencije, proizvođači moraju biti prijavljeni Agenciji za hranu i veterinu, posedovati određen broj grla stoke i predavati šest hiljada litara mleka otkupnim stanicama ili mlekarama tokom šest meseci.

"To je osnovno, uz dokumentaciju koju treba da poseduju: kopija kosovske lične karte, dokaz da su registrovani. Sve ostale informacije mogu naći na sajtu Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica, ali i na sajtu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj“, rekao je on.

Stojanović je dodao da domaćinstvo mora da ima najmanje pet grla stoke, ali je naglasio da je prevashodni kriterijum količina mleka koja treba da se isporuči mlekarama.

“Imamo vrlo mali broj proizvođača koji zadovoljavaju kriterijum, dva do tri. Rok za konkurisanje je 11. februar, a svu dokumentaciju predaju u našem odeljenju“, kazao je on.

Prema Stojanovićevim rečima, na teritoriji cele opštine Gračanica ima od 1.100 do 1.150 goveda. Taj broj je, kaže on, promenljiv, ali je primetno opadanje broja grla stoke.

Sekulići iz Livađa imaju šest krava. Najstariji član ove porodice Slobodan navodi da planiraju da konkurišu za subvencije za proizvodnju mleka.

"Dnevno proizvodimo i do 70 litara mleka, nemamo ugovor ni sa jednom mlekarom. Nismo zadovoljni trenutnom otkupnom cenom mleka, litar mleka se kreće oko 0,75 centi. Registrovali smo domaćinstvo, imamo svoju zemlju, livade sa detelinom, ali sa ovom cenom se ne isplati“, rekao je on.

Dojčin Nedeljković iz istog sela ima pet krava. Mesečno, kako kaže, proizvede oko 200 litara mleka.

„Imao sam ugovor sa mlekarom, bilo je dobro u početku, ali nismo bili zadovoljni cenom. Ove godine smo u minusu, hrana je skupa. Za cenu mleka mogu da kažem da je, tu i tamo, realna. Hrana je veoma skupa, jedna bala sena košta od 2,5 do 3 evra“, kazao je on.

Nedeljković dodaje da nije upućen kako može da konkuriše za subvencije.

Podsetimo, mleko koje je prihvatljivo otkupljivačima mora spadati u ekstra, I ili II klasu. Iznos subvencije po litru na aktuelnom konkursu, u zavisnosti od kvaliteta, će iznositi 0,06, 0,04 ili 0,02 evra.

 

 


Komentari posetilaca