Nitrati u namirnicama prisutni u dovoljnim količinama
17/05/2019 15:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 714 |
|

RTK2, 17.05.2019. - O prisutnosti nitrata i nitrita u hrani, povrću i voću, odvajkada kruže razne priče. Istraživali smo kolika je njihova prisutnost u namirnicama na Kosovu.

Određeno voće i povrće sadrži od 200 do 2500 miligrama nitrata po kilogramu, dok sadržaj nitrita u povrću može da bude čak i do 2500-4000 mg/kg. Po hemijskom sastavu su slični a razlikuje ih jedan molekul kiseonika koji nitrati imaju više. Kada se nitrati unesu u organizam, taj molekul kiseonika se gubi i pretvara se u nitrite, koji mogu postati opasni ukoliko se vežu za bakterije. Zanimalo nas je koliko su građani upućeni u kvalitet hrane koju konzumiraju, načine proveravanja kvaliteta namirnica i šta znaju o prisustvu nitrata i nitrita u hrani.

,,Verujem proizvođačima, zato i ne proveravam kvalitet hrane’’.

,,Ne znam ništa o nitratima i nitritima’’.

Nitrati i nitriti su potrebni u ishrani, posebno u mesnim prerađevinama.

Nitrati se inače mogu naći u voću, povrću, semenkama. Najčešće se dodaju konzerviranim proizvodima i mesu. Kada se koriste iz prirode, uzimaju se zajedno sa drugim jedinjenjima koja štite od njihovog štetnog delovanja pa se samim tim ne mogu pretvoriti u nitrite. Problem nastaje kada se veća količina nitrata nalazi u mesnim prerađevinama.

Iz Agencije za hranu i veterinu ističu da su nitrati u namirnicima koje se uvoze na Kosovo prisutni u dozvoljenim količinama i da građani nemaju razloga za brigu.

,,Limit nitrata u prehrambenim proizvodima određen je zakonima i uredbama Evropske unije. Posebnim laboratorijskim nalazima ustanovljavamo da li određeni proizvod zadovoljava kriterijume domaćeg tržišta, ukoliko ne ispunjava, taj proizvod se zabranjuje za upotrebu. Do sada se pokazalo da je hrana ispravna i da građani ne moraju da brinu’’, rekao je Ljamir Tači, portparol Agencije za veterinu i ishranu.

Dugoročno gledano, naučnici su utvrdili da nitrati mogu biti opasni po zdravlje, ukoliko se uzimaju bez kontrole i u velikim količinama. Kako bi se izbegla opasnost od veće količine nitrata u organizmu treba što manje konzumirati prerađenu i brzu hranu, kao i mesne prerađevine.

 


Komentari posetilaca