NKEU: Najgrublji način etiketiranja nezavisnih medija na Kosovu
27/04/2019 12:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 500 |
|

RTV KIM, 27.04.2019. - Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija izražava zabrinutost zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Pekingu u kojoj "se na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku", navodi se u saopštenju

"U svojoj izjavi predsednik Srbije između ostalog tvrdi da su “stranci” stvorili “agenturnu mrežu” medija na Kosovu i Metohiji kako bi se “uništio ugled Srpske liste” i “vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu”. Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju. Od predsednika Republike Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima,naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi", ističe se u saopštenju.

Iz NKEU podsećaju predsednika Srbije na izjavu datu tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 da “nikada nije delio Srbe na dobre i loše” kao i da “od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima” i očekuju od predsednika Srbije da deluje u skladu sa svojim izjavama datim na toj sednici.

NKEU takođe izražava zabrinutost i zbog napada na druge nezavisne novinare i medije u Srbiji, kao i zbog otkazivanja prostora za organizovanje tribine "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" koja je trebalo da bude održana u Nišu u organizaciji Instituta za evropske poslove, dodaje se u saopštenju.

Na kraju, podsećaju "da je Srbija zabeležila pad za 14 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica, što je jasna ilustracija pogoršanog stanja slobode medija i slobode govora, kao i ukupnog imidža naše zemlje u Evropi i svetu".

 


Komentari posetilaca