NKEU poziva na saradnju Beograda i Prištine u suzbijanu koronavirusa
30/03/2020 15:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 527 |
|

Čaglavica, 30.03.2020. – Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 35 poziva nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa.

“Pandemija je pokazala da širenje bolesti prevazilazi granice, nacionalno i etničko poreklo ili versku pripadnost obolelih, i da se može pobediti jedino zajedničkim delovanjem, međusobnom saradnjom i solidarnošću. Saradnja je neophodna pre svega zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima”.

Navodi se i da je neophodno da se uspostave komunikacioni kanali između kriznih štabova za suzbijanje koronavirusa u Srbiji i na Kosovu koji bi omogućili razmenu informacija o razmerama pandemijena dnevnom nivou.

“Pozivamo nadležne organe da uspostave procedure za saradnju između medicinskih ustanova i lekarskih timova, kao i procedure za međusobno pomaganje u bolničkom lečenju pacijenata zaraženih korona virusom. Pored toga, naglašavamo da je potrebno regulisati režim kretanja preko integrisanih administrativnih prelaza tokom trajanja pandemije na način da bude omogućeno neometano kretanje sanitetskih vozila i lekarskih timova. Takođe je potrebno dozvoliti prelaz robe široke potrošnje, naročito hrane, lekova, sanitetskog materijala, sredstava za dezinfekciju i ostalih potrepština neophodnih za normalan život”.

U saopštenju se ističe, da zajednički pristup i aktivna saradnja u suzbijanju pandemije koronavirusa u Srbiji i na Kosovu može u značajnoj meri doprineti pomirenju dva društva, a takvu šansu svakako ne treba propustiti.

 


Komentari posetilaca