Nova ponuda Samopredeljenja za formiranje vlade
14/01/2020 10:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 487 |
|

RTV KIM, RTS, 14.01.2020. - Iz pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija Demokratskom savezu ponuđeno je da u budućoj kosovskoj vladi rukovodi sa šest ministarstava i da ima pravo da kandiduje osobu za budućeg predsednika, kada Hašimu Tačiju istekne mandat u proleće 2021 godine.

To se navodi u najnovijoj ponudi Aljbina Kurtija Demokratskom savezu upućenoj sinoć, prenose prištinski mediji.

Kurti je predložio povećanje broja ministarstava sa 12 na 14. DSK bi imao šest ministarstava, Samoopredeljenje pet, dok će manjine imati tri.

Ponuda detaljno opisuje sve pozicije koje bi svaka stranka imala.

"Premijer, predsednik skupštine, drugi potpredsednik vlade, potpredsednik skupštine, pet ministarstava bi pripali Samoopredeljenju", piše u predlogu.

Demokratskom savezu je ponuđeno mesto prvog zamenika premijera, prvog zamenika predsednika parlamenta, šest ministarstava i dva zamenika ministara više od Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje se slaže da DSK treba da predloži kandidata za predsednika koji ispunjava sve uslove i sve ustavne kriterijume.

"Ako iz bilo kog razloga predsednik ne bude izabran, DSK će preuzeti dodatno ministarstvo", kaže se u predlogu.

Lideri Samoopredeljenja i DSK - stranaka pobednica na izborima održanim 6. oktobra, duže od tri meseca ne mogu da se dogovore oko formiranja sledeće kosovske vlade.

Podela funkcija u novom sazivu centralnih institucija - skupštini i vladi najveći je problem u postizanju koalicionog sporazuma.

Poslednji susret Kurti i Mustafa imali su prošle nedelje. Od tada su jedni drugima upućivali predloge kako bi funkcionisala buduća vlada.

 


Komentari posetilaca