Nove mere – nema više policijskog časa
02/03/2022 10:13|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 766 |
|

KoSSev, 02.03.2022. - Vlada Kosova odobrila je večeras novi set mera koje stupaju na snagu danas. Među glavnim izmenama u odnosu na prethodne mere je ukidanje policijskog časa.

Policijski čas je ukinut nakon dužeg vremenskog perioda. Ova mera važila je u periodu od ponoći do pet sati ujutru.

Ukidanje policijskog časa usledilo je nakon brojnih zahteva kako predstavnika Asocijacije kosovskih opština, tako i ugostitelja i drugih privrednih subjekata.

Nova odluka o merama doneta je nakon poboljšanja epidemiološke situacije, odnosno pada broja novoinficiranih.

Dozvoljena venčanja, rad noćnih klubova…

Osim policijskog časa, kosovska vlada je ukinula još jednu meru koja je već duži period bila aktivna.

Novom odlukom dozvoljen je od 7. marta rad noćnih klubova, organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, venčanja, porodičnih zabava do 50 odsto kapaciteta.

Međutim, oni koji prisustvuju ovim događajima, potrebno je da ispune jedan od više uslova.

Potrebno je da imaju potvrdu o vakcinaciji sa dve doze ili jednom dozom Jansen vakcine. Druga opcija je potvrda o vakcinaciji sa jednom dozom, ali ne starijom od mesec dana.

Ulazak je dozvoljen i onima koji su preležali kovid u poslednjih 90 dana. Sa druge strane, oni koji poseduju potvrdu specijaliste da su izuzeti od vakcinacije usled kontraindikacija, moraju da poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Usled ukidanja policijskog časa, rad ugostiteljskih objekata više nije vremenski ograničen merama protiv kovida.

Međutim i dalje važi mera koja obavezuje mušterije i radnike, da ispune jedan od uslove koji se odnose na venčanja i druge aktivnosti, a koji su gore izneti.

U novoj odluci kosovske vlade našle su se i mere koje se odnose na pravila ulaska na Kosovo.

Ulazak je dozvoljen uz potvrdu o vakcinaciji sa dve doze ili jednom dozom Janssen vakcine, ali ne i ukoliko je prošlo više od 12 meseci nakon primanja poslednje doze.

Moguć je ulazak uz potvrdu o trećoj dozi, ili uz potvrdu o jednoj dozi vakcine, ali uz PCR test ne stariji od 48 sati.

Ulazak je dozvoljen i onima koji su se izlečili od kovida u poslednjih 90 dana, ali i onima koji poseduju negativan test na kovid ne stariji od 48 sati.

Građani Kosova koji nisu vakcinisani ili ne poseduju negativan PCR test, moraće u samoizolaciju u periodu od sedam dana.

 

 


Komentari posetilaca