Nove tarife za električnu energiju
19/01/2022 13:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 313 |
|

Ekonomia Online, Medija centar Čaglavica, 19.01.2022. - Struja će poskupeti za potrošače koji troše više od 600 kVh energije. Ukoliko bude usvojen predlog Regulatorne kancelarije za energetiku, tarife će početi da se primenjuju od 1. februara. Ali kako znate koliko energije trošite? 

Da biste razumeli koliko energije trošite, Regulatorna kancelarija za energetiku je objavila tabelu sa mesečnim računima koje potrošači plaćaju u zavisnosti od energije koju troše. 

Prva kategorija su potrošači koji potroše do 300 kVh električne energije. Mesečni račun za ove potrošače je  oko 19 evra. 

U drugoj kategoriji su potrošači koji potroše do 450 kVh energije. Potrošenu energiju plaćaju oko 28 evra mesečno.  

U treću kategoriju spadaju potrošači koji potroše do 600 kVh energije, koji za mesec dana dobijaju račun od oko 36 evra.  

U četvrtu kategoriju spadaju potrošači koji potroše do 800 kVh. Ovi kupci su do sada plaćali oko 47 evra mesečno, ali će na predlog RUE i uz subvencije Vlade plaćati oko 60 evra.  

Ovim potrošačima energija će poskupeti za 12 evra i 31 cent.  

U petu kategoriju spadaju potrošači koji potroše 1.000 kVh električne energije. Mesečni račun za njih do sada je bio oko 59 evra, dok na predlog RUE moraju da plate oko 83 evra, što je skuplje za 24 evra i 62 centa. 

 

Kako se klasifikuju potrošači?  

 

Potrošač koji troši 300 kVh mesečno procenjuje se kao potrošač koji troši energiju potrebnu za pokrivanje osnovnih potreba porodice od 4 člana. Tokom godine, 20,5% kupaca ne pređe ovaj prag ni u jednom mesecu, prema RUE. Ovi potrošači spadaju u kategoriju A.  

Potrošnja od 450 kVh/mesečno – predstavlja prosečnu potrošnju domaćinstva tokom godine. Na osnovu podataka KEDS-a, prosečna potrošnja (od 2012 - 2020) u domaćinstvima koja troše preko 300 kVh mesečno, iznosi ~460 kVh mesečno. Prosečna potrošnja u 2021. godini za potrošače u domaćinstvu koji troše preko 300 kVh/mesečno električne energije iznosi oko 440 kVh/mesečno. Tokom godine, 44% potrošača ni u jednom mesecu ne pređe ovaj prag. Ovi kupci spadaju u kategoriju B. 

Potrošač sa potrošnjom 600 kVh/mesečno – predstavlja minimalnu osnovnu potrošnju potrošača sa grejanjem na struju tokom zime, na osnovu analize prilikom stavljanja bloka u prošle tarife, 69% potrošača ne pređe ovaj prag ni u jednom mesecu u toku godine, a 79% potrošača ne prelazi ovaj nivo tokom letnjih meseci. Ovi potrošači su uključeni u kategoriju C. 

Potrošač sa potrošnjom od 800 kVh/mesečno - predstavlja potrošača sa potrošnjom iznad predloženog bloka. Ovi potrošači su uvršteni u kategoriju D. 

Potrošač sa potrošnjom od 1000 kVh/mesečno - predstavlja potrošača sa većom potrošnjom električne energije. Ovi potrošači spadaju u kategoriju E. 

 

Kada će ove tarife početi da se primenjuju? 

 

Prema predlogu Regulatornog ureda za energetiku, nove tarife električne energije, ukoliko budu odobrene, počeće da se primenjuju od 1. februara. Ove tarife će važiti do 31. marta. 2023. 

 

„U posebnom procesu vanredne revizije, objavljenom na veb stranici RUE pored ovog izveštaja, RUE je procenio da su maksimalni dozvoljeni prihodi koji pokrivaju razumne troškove usluga električne energije 446,7 miliona evra. Ovaj deo konsultativnog izveštaja daje predlog RUE za nivo tarifa električne energije koji će se primenjivati za period od 1. februara 2022. do 31. marta 2023. kako bi se obuhvatio nivo razumnih troškova“, navodi se u izveštaju.  

Stranke koje žele da iznesu svoje stavove o stavu RUE imaju rok do 28. januara u 18 časova. 

„RUE nudi regulisanim kompanijama i potrošačima mogućnost da pregledaju dokaze i stavove predstavljene u ovom izveštaju o konsultacijama, sa kojima se možda ne slažu, i komentarišu ih ispravljanjem činjenične greške, iznošenjem kontraargumenata ili nuđenjem novih podataka koje RUE možda nije uzeo u obzir. Pozivaju se stranke koje žele da iznesu svoje stavove o stavu RUE da svoje komentare u pisanoj formi dostave na ero.pricing-tariffs@ero-ks.org najkasnije do 28. januara 2022. godine do 18 časova“, navodi se u izveštaju. 


Komentari posetilaca