Novinari pozvani na događaj pa „izbačeni“
13/07/2023 15:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 279 |
|

Medija centar Čaglavica, 13.07.2023. - Kancelarija za pitanja zajednica premijera Kosova je  zajedno sa Ministarstvom kulture, omladine i sporta, organizovala okrugli sto o integraciji nevećinskih zajednica u oblasti sporta.

Agenda  događaja predviđala je uvodne govore predstavnika Ministarstva kulture, omladine i sporta, Kancelarije za pitanja zajednica i Olimpijskog komiteta Kosova, a nakon toga prezentaciju – kako se prijaviti na javne pozive MKOS-a (Ministarstva kulture, omladine i sporta) i dve otvorene diskusije pod nazivom “Integracija zajednica u sportske prilike: izazovi i njihove potrebe” i “Mogućnosti saradnje i povećanje podrške nevećinskim klubovima preko sportskih saveza”.

Brz prethodne najave ili napomene u pozivu, novinarima je pred sam početak okruglog stola rečeno da mogu da snimaju samo uvodna izlaganja i prezentaciju, ali ne i “otvorene” diskusije, bez jasnog i konkretnog objašnjenjua zbog čega mediji ne mogu da snimaju otvorene diskusije.

Međutim, na početku prezentacije novinari su “izbačeni” sa događaja, iako je pretohodno rečeno da to mogu snimiti.  

Na pitanje jedne od novinarki zašto su prvobitno rekli da mediji mogu da snimaju i prezentaciju, a onda ih izbacili, politička savetnica premijera Kosova za zajednice Elizabet Groving je rekla da se za pitanja obratimo putem mejla i da će oni dati sve informacije. Na konstataciju novinarke da je  prisustvo medija ovoj prezentaciji važno jer bi detalje preneli, a ostali predstavnici sportskih klubova i organizacija, koji danas možda nisu bili u mogućnosti da prisustvuju to videli i pročitali te se tako i informisali, Elizabet Groving nije dala jasan odgovor –  ponovo ponavljajući da se obratimo putem mejla. 

Ovaj događaj pratile su četiri novinarske ekipe, od toga tri koje izveštavaju na srpskom jeziku.

Srpski novinari predstavnicima Kancelarije za pitanja zajednice pri kabinetu premijera Kosova ukazali su i na veoma loš i gotovo neupotrebljiv prevod. Dobili su odgovor da im je žao, te dodajući da oni nisu dogovarali prevodilačku službu već  Ministarstvo kulture, omladine i sporta.  

Zbog veoma lošeg prevoda izveštaja sa ovog događaja nema.

Ono što je moglo da se razume iz uvodnih izlaganja zamenice ministra kulture omladine i sporta Dauljine Osmani, predsednika Olimpijskog komiteta Kosova Ismeta Krasnićija i političke savetnice premijera Kosova za pitanja zajednica Elizabet Groving cilj organizovanja okruglog stola bio je da sa predstavnicima nevećinskih zajednica, koji se bave sportom razgovaraju o njihovim potrebama za dalji razvoj, ali i o mogućnostima poboljšanja saradnje i veće podrške klubovima preko sportskih saveza. Okruglom stolu je od oko 30 predstavnika organizacija i klubova na Kosovu iz nevećinskih zajednica prisustvovao samo jedan Srbin.  

 

 

 


Komentari posetilaca