Novinarka Sonja Ivković uhapšena pa puštena
28/08/2019 14:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 589 |
|

RTV KIM, Gračanica onlajn, 28.08.2019. - Novinarku lista „Jedinstvo“ Sonju Ivković, pripadnici Кosovske policije pustili posle ispitivanja u policijskoj stanici u Gnjilanu. Ivkovićeva tvrdi da je motiv njenog privođenja politički, zbog teksta pod naslovom „Otimaju teritoriju, prekrajaju istoriju“, koji je objavila u novinama za koje radi već dvadeset pet godina.

Sonju Ivković je u policijsku stanicu u Gnjilane privela Кosovska policija u saradnji sa carinicima.

„Suština mog privođenja je tekst u listu „Jedinstvo“, pod naslovom „Otimaju teritoriju, prekrajaju istoriju“. Želeli su da me zaplaše, ali nisu nastupili otvoreno, već su želeli da izmisle neki drugi razlog. Zapravo čitava priča mog privođenja i zadržavanja, odnosno ispitivanja u policijskoj stanici u Gnjilanu, ima političku pozadinu“, kaže Sonja Ivković za portal Gračanicaonline.

Dugogodišnja novinarka prištinskog lista „Jedinstvo“ kaže da su se za njen tekst koji se odnosi na poslednje napade Albanaca na srpsku srednjovekovnu tvrđavu i pravoslavnu crkvu u Novom Brdu interesovali i pripadnici danskog Кfora.

„Pošto je tekst bio na naslovnoj strani, vojnici КFOR-a su došli u našu malu redakciju u Gračanici, kopirali naslovnu stranu i taj tekst, a potom došli u Novo Brdo, da se kod meštana raspituju šta oni misle o tome“, priča Sonja. Uverena je da su je pratili.

Dok se u utorak vraćala iz Gračanice, na skretanju za Novo Brdo zaustavili su je pripadnici Кosovske carine, jedan Srbin i drugi Albanac.

„Iako su mi novine bile u gepeku, oni su navodno posumnjali da sam u alkoholisanom stanju i priveli su me u policijsku stanicu u Gnjilanu, gde su nastavili da me ispituju. Pretili su mi zadržavanjem, ali sam ih upozorila na to da znam svoja prava i odbila sam alko-test jer sam smatrala da je u pitanju politički motiv mog privođenja“, dodaje Sonja i naglašava da je u tom ispitivanju prednjačio srpski pripadnik Кosovske policije. Iako su joj auto zadržali u Gnjilanu, Sonja je posle ispitivanja, vozilom Кosovske policije prevezena do Novog Brda. Ivkovićeva naglašava da je odbila da potpiše policijski zapisnik jer u njemu nije navedena njena verodostojna izjava.

Redakcija lista „Jedinstvo“ najoštrije osuđuje privođenje svoje novinarke.

„Obraćamo se svim novinskim udruženjima i institucije kod nas i u svetu i pozivamo ih da osude ovaj nemio događaj koji je direktno uperen na pretnje i zastrašivanje novinarke Ivković i svih srpskih novinara i medija na Кosovu i Metohiji koji iznose istinu, a da se osobe iz Кosovske policije koji su hapsili, privodili i maltretirali našu novinarku Ivković, pozovu na odgovornost“, kaže se između ostalog u saopštenju redakcije „Jedinstva“.

Na privođenje Sonje Ivković reagovao je i direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić:

„Zgrožen sam načinom na koji je od strane Кosovske policije tretirana srpska novinarka i očekujem da međunarodne organizacije i strukovna udruženja reaguju kako bi se Srbima na Кosovu i Metohiji garantovala elementarna ljudska i profesionalna prava“.

 

 


Komentari posetilaca