Novinarki Vukmirović nagrada za hrabrost simbolično uručena na prelazu Merdare
26/12/2023 14:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 66 |
|

Medija centar Čaglavica, 26.12.2023. - Novinarka RTS-a Svetlana Vukmirović, urednica emisije „Pravo na sutra“ u kojoj se bavi temama vezanim za život ljudi koji žive na Kosovu ovogodišnja je dobitnica nagrade „Mirko Čupić“ koju za novinarsku hrabrost dodeljuje prištinski list „Jedinstvo“ koji je danas obeležio 79 godina postojanja.

Svetlani Vukmirović nagradu je simbolično na administrativnom prelazu Merdare, gde joj je od pre godinu dana zabranjen ulaz na teritoriju Kosova uručila direktorka Jedinstva Rada Komezec.

„Nagrada koju dodeljujemo danas na prelazu Merdare govori o tome u kakvom se stanju nalaze srpski novinari i mediji, kao i srpski narod na Kosovu i Metohiji. Ponosni smo na Jedinstvo, na svih 79 godina, ali smo najponosniji na period kada je bilo najteže Jedinstvu i srpskom narodu, iako znamo da nikada nije bilo lako. To je bio period 1999. godine kada su novinari Jedinstva praktično bili zbijeni u dve prostorije u Domu štampe i koliko-toliko mogli da sa propusnicama Kfora izveštavaju i da pomažu našim ljudima. Oni su pored svojih novinarskih zadataka obilazili stare, bolesne, nemoćne Srbe koji nisu mogli da izađu iz svojih kuća. To naši čitaoci nisu zaboravili. Zato imamo stamenu i vernu publiku koja nam je uvek vetar u leđa“, istakla je Komazec.

Ovogodišnja dobitnica nagrade „Mirko Čupić“ Svetlana Vukmirović rekla je da je biti novinar na Kosovu uvek bilo teško – kao što je danas.

„To je znao i Mirko Čupić koji se borio, kao što se i mi danas borimo. Novinarstvo zahteva i određenu vrstu hrabrosti koju moramo da imamo više nego drugi i smelost koja je dokaz inteligencije koju ne može nikakva zabrana i sila da zaustavi. Svi smo po rođenju dobili pravo na svoje misli, pravo na govor. Ali, vremenom kroz život nailazimo na različita iskušenja i prepreke. Moja prepreka je ova linija koja se nalazi ovde iza nas. Verujem da će doći dan, kada ćemo svi mi iz Prištine i sa Kosova i Metohije koji stojimo ovde ispred ove linije moći da nađemo mesto i prostor u našoj Prištini koji smo uvek imali“, istakla je Vukmirović.

Dodeli nagrade prisustvovao je i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević. On je rekao da je Svetlana Vukmirović dvostruko diskriminisana.

„Ona je diskriminisana kao profesionalac koji ne može da radi svoj posao, ali i kao čovek jer se mi u ovom trenutku nalazimo na nekoliko kilometara od njenog naužeg zavičaja, njenog doma, njene topline. Decenijama je poznajem. Kada pomislim na Podujevo, pomislim na njeno lice, njen zavičaj, pomislim na to da je nekome zabranjen dolazak u taj zavičaj. Taj neko je profesionalac koji je svoj život posvetio drugim ljudima, istini i svedočenju te istine. Mi smo uradili sve što je bilo moguće, od najviših međunarodnih činovnika do lokala da shvatimo šta se to njoj dešava i zašto ona ne može da radi svoj posao, da makar prođe kroz svoj grad i zašto se sve ovo dešava. Suština je u tome da jednostavno nemamo pravo da odustanemo, nismo odustali svih ovih godina. Siguran sam, draga Ceco, da ćemo zajedno preći ovu gvozdenu zavesu koja za sve nas i Albance nema nikakvog smisla“, istakao je Rakočević.

Novinari koji su bili prisutni u jednom trenutak su  istakli transparente sa natpisima „Sloboda kretanja novinarima“,  „Sloboda Svetlani“, „Stop zabranama“, „Sloboda kretanja“.


Komentari posetilaca