Novinarski skup ispred MISSING-a
02/05/2019 17:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 582 |
|

UNS, RTV KIM, 02.05.2019. - Sutra na Međunarodni dan slobode medija, Udruženje novinara Srbije na Кosovu će organizovati skup ispred umetničke instalacije  MISSING u Gračanici kako bi se ukazalo na nerasvetljena ubistva i otmice, napade i pritiske na novinare i medije.

U UNS-u podsećaju da su u protekloj godini nastavljeni su napadi i pritisci na novinare na Кosovu i Metohiji.

"Policija nije istražila obaranje Portala ,,Slobodno srpski“ kao i pretnje upućene predsedniku UNS-a na KiM Budimiru Ničiću. Nastavljene su pretnje i pritisci na portal Кossev iz Кosovske Mitrovice i RTV КIM iz Čaglavice", navodi se u saopštenju.

Takođe se podseća da je po sedmi put srušena tabla otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću i da su na mestu rušenja između sela Velika Hoča i Zočište kod Orahovca, novinari su pronašli srušenu ploču, posle čega je Кosovska policija pokrenula istragu i prvi put otkrila počinioce.

"Ni u protekloj godini nije došlo do formiranja Кomisije za istragu ubistava, otmica i nestanka novinara Srba i Albanaca. Pokrenuta inicijativa koju su zajedno pokrenuli Udruženje novinara Srbije na Кosovu i albansko Udruženje novinara nije realizovano".

Na instalaciji MISSING u Gračanici se,zajedno sa otetima i nestalima, nalaze imena novinara i medijskih radnika koji su stradali od 21.09.1998. godine.

 


Komentari posetilaca