Novo hapšenje zbog ratnih zločina
27/06/2022 18:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 318 |
|

RTV KIM, Radio Goraždevac, 27.06.2022. - Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.

Krivično delo rat protiv civilnog stanovništva koje se stavlja na teret uhapšenom je sankcionisano članom 142. u vezi sa članom 22. KZ Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao zakonom na snazi u vreme njegovog izvršenja.

Delo je trenutno karakterisano kao ratni zločin i teška povreda člana 3. Ženevske konvencije, sankcionisano članom 146 u vezi sa članom 31 Zakona br. 06/L-074 Kosova.

Iz specijalnog tužilaštva je saopšteno da se predmet odnosi na ofanzivu srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga od 7.5.1999. godine u regionu Peći, gde se sumnja da je ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba.

Po nalogu državnog tužioca, okrivljenom je određena mera pritvora i policijsko zadržavanje, da bi u zakonskom roku bio priveden pretpretresnom sudiji.

U saopštenju dostavljenom medijima se ističe da je hapšenje izvršeno „nakon višemesečnog istražnog rada Jedinice za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji, u saradnji sa Državnim tužiocem“.

Radio Goraždevac: Uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu

Jedinica za ratne zločine Policije Kosova uhapsila je danas posle podne Milorada Đokovića po povratku iz Goraždevca, saznaje Radio Goraždevac.

On se trenutno nalazi u stanici policije u Peći na ispitivanju. Dodeljen mu je advokat po službenoj dužnosti i oduzet mu je telefon.

Portparol Policije Kosova za Region Peći Fadilj Gasi, u kratkoj izjavi za Radio Goraždevac nije mogao da potvrdi, niti da demantuje navode i saznanja Radio Goraždevca.

 

Đoković je jedini povratnik u selu Vitomirica u kojem živi poslednjih 15 godina i čest je učesnik na većini događaja koje organizuje civilno društvo u Pećkom regionu.

Poslednjih deset godina vodio je sudske postupke u kojima je zahtevao da mu se vrati oduzeta zemlja. Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda Kosova presuđeno je da mu se kuća i plac koja je bila predmet spora vrati i upiše kao vlasništvo. Odluka suda do danas nije sprovedena od strane opštine Peć.

 


Komentari posetilaca