Novogodišnja humanitarna izložba učeničkih radova
30/12/2021 14:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 300 |
|

RTV KIM, 30.12.2021. - Pred Novu godinu u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici tradicionalno se održava izložba učeničkih radova – novogodišnjih čestitki i drugih ukrasnih predmeta, nakita, torbi i pletenih kapa. Deca su odlučila da novac prikupljen od prodaje namene za potrebe škole ali i kao pomoć socijalno ugroženim učenicima.

Učenici ove škole su ponovo pokazali humanost, ovog puta organizujući izložbu humanitarnog karaktera na kojoj su izložili svoje kreativne radove inspirisane novogodišnjim i božićnim praznicima. U holu škole učenici, nastavnici i posetioci mogli su da kupe čestitke, nakit, torbe i druge ukrasne predmete. Cene radova su bile simbolične i pristupačne svima.

„Znači mi što sam učestvovala u ovoj izložbi da skupimo novac za nekoga kome je on potreban. Prodali smo dosta čestitki, izložba traje dva dana,“ kazala je Margita Arsić.

„Veoma je lepa izložba, pravili smo čestitke i narukvice. Osim školi, novac je namenjen i u humanitarne svrhe,“ kazala je Aleksandra Ilić.

 „Izložba je odlična, ja sam napravila dve čestitke. Novac će biti doniran školi,“ izjavila je Iva Đorić.
„Super je, prodajemo čestitke, prstenje, lančiće i torbe. Ovo dosta ima značaj za decu jer se kod njih na ovaj način razvija humanost,“ rekao je Mateja Dimitrijević.

U OŠ „Kralj Milutin“ slične izložbe se organizuju posledjnih desetak godina,  a inicijativu je pokrenula nastavnica Likovne kulture Ljiljana Đorić.  

„Ovo (novogodišnju izložbu) smo počeli pre pet godina u saradnji sa pedagogom škole.  Kada smo videli da su zainteresovani za uskršnju prodaju počeli smo i novogodišnju. Sastaje se komisija i ona odlučuje šta je prioritet i to se kupuje. Ranije smo kupovali narodnu nošnju za učenike, nastavna sredstva, a za ovu godinu ne znamo još uvek. Učestvuju učenici od prvog do osmog razreda, rado se odazivaju. Uglavnom se to radi na časovima i svi su angažovani,“ kazala je nastavnica Ljiljana Đorić.

Animiranje dece na ovaj način ima višestruki značaj, smatra nastavnica.

„Prvenstveno se kod dece razvija humanost i kreativnost. Rad, želja i volja su bitni, jer vidite koliko dece želi da učestvuje u prodaji i da se druži,“ kaže Ljiljana.

Osim što na najbolji način pokazuju kreativnost, deca ovom izložbom šalju poruku starijima da svi trebaju biti humani i puni ljubavi prema onima kojima je pomoć potrebna. Praznici su najbolja prilika za to.

 

 


Komentari posetilaca