Novosti: Tačijev novi "prst u oko" Beogradu
22/05/2019 12:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 580 |
|

Novosti, RTV KIM, 22.05.2019. - Najavljujući koncept za sastanak sa srpskom delegacijom u Parizu 1. jula, kosovski predsednik Hašim Tači još jednom je gurnuo prst u oko Beogradu, pišu Novosti.

Kako je najavio, on će na razgovorima čiji će domaćin biti predsednik Francuske Emanuel Makron izneti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pridruže "teritoriji Republike Kosovo". To bi, smatra on, bilo "ispravljanje istorijske nepravde", prenose Novosti.

"Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije ’Republike Kosovo’. Ja sam za korekciju, ne za razmenu i predstaviću tu ideju i u Parizu", kazao je Tači.

Ovakav pristup kosovske strane teško da će doprineti izvlačenju dijaloga iz ćorsokaka, a što je osnovni cilj najavljenog sastanka u francuskoj prestonici, dogovorenog tokom skupa u Berlinu 29. aprila, koji se završio bez konkretnih rezultata, ocenjuju Novosti i navode da je raegujući na Tačijev plan, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio za taj list da su Srbiju sa KiM 1999. godine gurali strateškim bombarderima i "tomahavk" raketama, a ne snagom razbijenih terorista.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su veče pre toga predsednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač gde su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o "graničnom pitanju Srbije i Kosova".

 


Komentari posetilaca