NVO traže sprovođenje odluke o vraćanju zemlje Dečanima
10/06/2022 11:21|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 263 |
|

RTV KIM, 10.06.2022. - Nevladine organizacije iz centralne Srbije i sa Kosova izrazile su zabrinutost zbog nedavne izjave gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja koji je kazao da odluka Ustavnog suda Kosova o vlasništvu nad zemljištem manastira Visoki Dečani nikada neće biti sprovedena.

„Sve presude Ustavnog suda Kosova treba da budu sprovedene. Ustav pruža važne garancije svim građanima Kosova, ali takve garancije imaju značenje jedino ako sudske odluke sprovode fizička i pravna lica širom Kosova“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

„Nesprovođenje zakonskih presuda samo dovodi do neizvesnosti za sve građane Kosova i podriva veru i poverenje u vladavinu zakona na Kosovu. Pozivamo sve one koji se nalaze na izabranim funkcijama da se uzdrže od davanja izjava koje narušavaju poverenje u vladavinu prava“, stoji u saopštenju.

Saopštenje su potpisali NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, Centar za Mir i Toleranciju Gracanica, Demokratija plus (D+), Forum za razvoj i miltietnicku saradnju(FDMC), Građanske inicijative, Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Goraždevac Media Group, Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR Srbija, Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR Kosovo, Jelena Lončar, Docentkinja, Univerzitet u Beogradu, Kosovski pravni institut (KLI), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Medija Centar, Čaglavica, Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Budi Aktivan 16, Preševo, NVO The Future, Bujanovac Vjolca Krasnići, Profesor, Univerzitet u Prištini, Valon Arifi, Aktivista civilnog društva, EMEG Group, Humani Centar, i RTV Kim.

 

 


Komentari posetilaca