Obaveze iz sporazuma u Ohridu su deo evropskog puta za Kosovo
06/12/2023 13:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 155 |
|

Radio Slobodna Evropa, 06.12.2023. - Obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uključujući i aneks primene, uvrstiće se i u evropske procese koji se odnose na Kosovo.

U nacrtu zaključaka sa predstojećeg ministarskog sastanka, zatražit će se od Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja, da ažurira dnevni red naredne kosovske Specijalne grupe za normalizaciju kako bi se odrazile obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju.

Ove zaključke, u koje Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, trebalo bi da usvoje ministri za evropska pitanja na Savetu opštih poslova, koji će biti održan 12. decembra.

Iste zaključke će potom potvrditi i lideri država EU na samitu koji je zakazan za 14. i 15. decembar.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su u Briselu 27. februara postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. Na sastanku održanom 18. marta u Ohridu, usaglašen je aneks primene ovog dogovora.

Sporazumi nisu potpisani jer je to odbio da uradi predsednik Srbije.

Međutim, u tekstu sporazuma iz Ohrida se ističe da strane prihvataju da Sporazum i Aneks za implementaciju postanu sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU.

Za Srbiju to znači da će obaveze iz ovih sporazuma biti sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu članstva.

Kosovo – koje nisu priznale sve države EU te je stoga u zastoju po pitanju procesa evropskih integracija – ove će obaveze imati u okviru Specijalne grupe za normalizaciju u kojoj će se odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog aneksa.

Žaljenje zbog nedostatka primene, od Kosova se traži formira Zajednicu

Savet EU će pozdraviti postizanje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali će izraziti žaljenje zbog nedostatka sprovođenja ovog sporazuma od obeju strana, kao i drugih obaveza koje su na čekanju a koje proizilaze iz dijaloga.

Poziva se Kosovo i Srbija da u potpunosti i bez odlaganja ispoštuju i sprovode ove obaveze.

“Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Savet pozdravlja spremnost Kosova i Srbije da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio Fasilitator EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi”, navodi se u nacrtu zaključaka.

Ministri za evropska pitanja pozvaće Kosovo da se uključi u dijalog u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se, bez odlaganja, postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU.

Navodi se da ovaj sporazum treba da se bavi svim ključnim otvorenim pitanjima i na taj način doprinese regionalnoj stabilnosti.

“Normalizacija odnosa i sprovođenje njihovih obaveza iz dijaloga su suštinski uslovi na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka”, poručiće ministri EU.

Duboka zabrinutost situacijom na severu Kosova

Savet EU će zaključcima izraziti duboku zabrinutost zbog situacije na severu Kosova, uključujući bezbednost.

Ocenjuje se da je nekoliko jednostranih poteza Kosova i Srbije, kao i kolektivne ostavke kosovskih Srba iz kosovskih institucija i njihov bojkot aprilskih lokalnih izbora na severu Kosova “dodatno povećali tenzije”.

“Savet (EU) najoštrije osuđuje nasilne akte demonstranata kosovskih Srba protiv građana, trupa KFOR-a (Misije NATO-a na Kosovu), organa za sprovođenje zakona i medija 29. maja 2023. Novi lokalni izbori na severu Kosova treba da budu održani što je pre moguće i kosovski Srbi treba da aktivno učestvuju, bez bilo koji preduslov. I kosovski Srbi treba da se vrate u institucije koje su napustili. Ovaj povratak bi trebalo da bude olakšan od strane Kosova i ohrabren od strane Srbije”, navodi se u nacrtu zaključaka, koji će usvojiti evropski ministri na sastanku 12. decembra.

Savet EU će ponoviti da nema opravdanja za nasilje i u tom smislu će se dokumentom “oštro osuditi” nasilni napad na Policiju Kosova 24. septembra 2023. u selu Banjska.

Kosovu i Srbiji se poručuje da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija, koje bi mogle da dovedu do tenzija, nasilja, te da zaustave retoriku koja izaziva podele.

Podvlači se upozorenje da će neuspeh u deeskalaciji tenzija imati posljedice.

“EU je spremna da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno”, poručuje se u nacrtu zaključaka.


Komentari posetilaca