Obeležavanje 17. marta u Gračanici: Pamtiti, obeležavati i ne zaboraviti
17/03/2022 16:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 280 |
|

Medija centar Čaglavica, 17.03.2022. - Povodom osamnaeste godišnjice od martovskog nasilja u manastiru Gračanica episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sveštenstvo eparhije služio je parastos stradalima. Kolona od oko stotinu ljudi je potom, predvođena vladikom Teodosijem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, krenula glavnom ulicom do Doma kulture gde su ispred umetničke instalacije “Missing”, na kojoj se nalaze fotografije i imena kidnapovanih i nestalih, simbolično položili bele ruže.

Nakon toga u Domu kulture Gračanica otvorena je izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu 2021“, kao i akademija pod nazivom “Na zaborav nemamo pravo”.

Sećajući se 17. marta 2004. godine Vladika Teodosije je rekao da je cilj ovog nasilja bio da se zauvek uplaše i proteraju Srbi sa svojih ognjišta.

“Ali nije bilo tako, martovski pogrom koliko god da nam je bio težak udarac još više nas je obavezao da istrajemo i ostanemo kao svoj na svome i ne prepustimo ono što je naš narod vekovima stvarao drugima koji su hrabri samo kada su pred njima nezaštićeni i nemoćni”, rekao je vladika Teodosije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, rekao je da 17. mart predstvalja lice i naličje – dva simbola koja su utkana u sudbinu Srba na Kosovu.

“S jedne strane simbol 17. marta jeste Adem Kurti, onaj mladić koji u naletu besa ruši krst na kupoli Svetog Ilije u Podujevu, ali s druge strane simbol jeste i Borivoje Spasojević, kao i sve nevino postradale žrtve koji su izgubili svoje živote samo zato što nose srpsko ime i prezime. I zato 17. mart nikada više ne sme da se ponovi, 17. mart moramo da obeležavamo i da ga se sećamo jer ideologiju zla nikada više ne smemo da dopustimo, jer ona ruši sve pred sobom”, rekao je Petar Petković.

Gračanica Gračanice  Ljiljana Šubarić rekla je da je 17. mart simbol stradanja srpskog naroda i međunarodnog nečinjena na Kosovu i da budućnost treba graditi na istini.

„Moramo misliti na budućnost ali kako da gradimo budućnost ako dozvolimo svojim potomcima da ne znaju šta smo to proživeli 17. i 18. marta i kako smo preživeli. Kako da gradimo budućnost ako dozvolimo da našim potomcima poturuju revizionističke bajke. To nije budućnost. To je post istina. A budućnost se jedino može graditi na istini. Samo takva budućnost može stvoriti suštinski suživot i praštanje“, rekla je Ljiljana Šubarić.

Tokom dvodnevnog nasilja ubijeno je 19 ljudi, od kojih je osam Srba i 11 Albanaca. Zapaljeno je oko 800 srpskih kuća iz kojih je proterano oko 4000 Srba, dok je 35 crkava i manastira zapaljeno i oskrnavljeno. Povod za martovsko nasilje 2004. godine bila je lažna vest Radio televizije Kosovo o tome da su Srbi odgovorni za utapanje dvojice albanskih dečaka u reci Ibar kod sela Čabra na severu Kosova.

 


Komentari posetilaca