Obeležavanje Dana Evrope na Kosovu
09/05/2022 16:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 320 |
|

Medija centar Čaglavica, 09.05.2022. - Nizom aktivnosti na Kosovu se danas obeležava Dan Evrope. Šef Kancelarije Evropske unije  na Kosovu Tomaš Sunjog i gradonačelnik Prištine Perparim Rama nakon obilaska grafiti umetnika učestvovali su u ekološkoj vožnji bicikala i električnih trotineta. Sunjog i Preparim provozali su se glavnom prištinskom zajedno sa ambasadorima Francuske i Holandije i nekoliko desetina građana.  

Akciju vožnje elektičnih trotinera i bicikala pod nazivom “Dan buduće mobilnosti” organizvala je Kancelarija Evropske unije na Kosovu.

“Radimo da približimo Kosovo što je moguće više evropskim standardima i normama. Naravno da bi želeli da predstavimo Evropsku uniju kao politički entitet, ali i kao entitet koji omogućava održivu budućnost. Zeleni sporazum je vrlo važan za EU i želimo da se Kosovo usaglasi sa njim zbog sledećih generacija i njihove održivosti i potreba. Sa gradonačelnikom, kome se zahvaljujem, sam razgovarao kako da Prištinu i Kosovo učinimo zelenim, a jedan način za to je održiva mobilnost koja podrazumeva veću upotrebu bicikala i električnih skutera radi zdravijeg puta u budućnost”, rekao je šef Kancelarije Evopske unije na Kosovu Tomaš Sunjog.

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama kazao da je promovisanje slobode kretanja biciklama i trotinetima vizija Prištine i deo njegovog programa  za budućnost.

“Iako Kosovo još nije deo Evrope, ovo pokazuje da smo mi i način na koji živimo isti kao Evropa. To pokazuju svi programi koje smo predstavili  i koje smo započeli, a odnose se na viziju Evrope do  2030”, rekao je Perparim Rama.

U okviru akcije  „Zelena budućnost i digitalna transformacija“, koja će trajati do 18 maja, osim Prištine brojne edukativne i kulturne aktivnosti  biće održane širom Kosova.

Dan Evrope obeležila je i Misija Evropske unije za vladavinu prava na paradom Specijalne policijske jedinice i Specijalne rezervne jedinice policije „kao izrazom jedinstva i solidarnošću među narodima“.  Tokom ceremonije intonirana je evropska himna „Oda radosti“, dok su policajci Euleksa podigli zastavu EU.

Premijer Kosova  Aljbin Kurti se povodom Dana Evrope oglasio porukom na Fejsbuku čestitajući Dan Evrope i poručivši da je „Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu“. Prema njegovim rečima, Evropska unija je projekat i proces za Evropu i sve njene građane koji veruju u vrednosti slobode i demokratije, pravde i jednakosti, ljudskih prava i građanskih prava, slobode izražavanja i slobode medija, vladavine prava i nezavisnosti sudstva.


Komentari posetilaca